Йо-хо-хо и бутилка ром

25.01.2016
2
99051

За мнозина ромът е известен като напитката на разбойниците и пиратите. Това схващане се е затвърдило през годините, защото ромът действително винаги е бил любимата напитка на моряците. Векове наред испанци, англичани и французи са излизали в морето и на кораба обезателно е имало бъчва с ром - и то не една.

Счита се, че името „ром“ за първи път се появява в английските колонии, на остров Барбадос, приблизително през 1600 г. Според различни версии, то възниква от окончанието на думата „saccarum“ – така римляните са наричали захарната тръстика. Друга версия за произхода на името насочва към думата „rumballion“, означаваща сбиване. Но ако има известни съмнения по отношение на етимологията на думата „ром“, то няма такива колебания за това, че тази напитка е много силна! И както има различни версии за произхода на името, така има и такива за нейното производство.

Производители на ром твърдят, че всички тънкости в приготвянето на напитката са обгърнати в строго пазени тайни. Все пак, фактът, че за приготвянето на рома служи захарната тръстика е известен. Родината на захарната тръстика са Древен Китай и Индия, а също и Нова Гвинея. Знае се също, че растението било пренесено в Европа по време на войните на Александър Македонски през 300 г. пр.Хр. На Стария континент захарната тръстика се превръща в сладка алтернатива на меда и първоначално е засадена и е растяла само по бреговете на Средиземно море. Още преди да бъде открита Америка, захарната тръстика и процесът на дестилация са били вече известни, но откритието на рома дошло по-късно.

До началото на 19. век английските спиртоварни на островите Ямайка и Барбадос се считали за най-големите производители на ром в света. Но чак когато французите се заели с производството на ром в Европа, неговият вкус бил усъвършенстван, като за това помогнали най-вече опитът и традициите на Франция в производството на коняк и арманяк.

Днес най-големите производители на ром в света са държавите от Големите и Малките Антилски острови, Доминиканската Република, Южна Америка, а също САЩ, Мексико, Филипините и др., за които ромът е важна експортна стока.Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

08.02.2016
Да, Малинка, имаш право - Куба наистина е била един от най-големите и известни производители на ром. След идването на Фидел Кастро на власт обаче, голяма част от собствениците на спиртоварни напускат страната и в момента много видове ром се произвеждат според кубинската традиция, но най-често производството им се извършва извън Куба, в страни като Пуерто Рико и САЩ. Куба е родината на леките и изчистени видове ром, с по-остър вкус. Един от най-известните видове кубински ром е Хавана Клуб.
1.
Изпрати
лично съобщение

04.02.2016
А защо нищо не пише за Куба като производител на ром? Ходила съм там 3 пъти и освен ром и пури друго няма, и красиви плажове разбора се. То за друго не се сещам с което да е известна Куба-ром,пури и плаж.

Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: