Гръцка мусака

С тиквички, патладжани и вкусна плънка
Източник: Бон Апети
Дата: 15.06.2011
Гръцка мусака
 
Необходими продукти:
2 патладжана
2 тиквички
100 г кашкавал
сол, черен пипер и зехтин на вкус

за плънката:
500 г телешка кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г домати на кубчета от консерва
1 с. л. доматен концентрат
100 мл червено вино
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. канела
1/2 ч. л. кимион
1 щипка захар
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

за сос „Бешамел“:
40 г краве масло
40 г брашно
300 мл прясно мляко
2 жълтъка



Начин на приготвяне:
1
Гръцка мусака

Патладжаните се нарязват по дължина на тънки и дълги ленти и се поръсват със сол, за да им излезе горчивият сок. След това се поръсват с черен пипер и малко зехтин.

 


2
Гръцка мусака 2

Тиквичките се нарязват на тънки и дълги ленти. Посоляват се и се поръсват със зехтин.


3
Гръцка мусака 3

Патладжаните и тиквичките се изпичат в сгорещен грил тиган от двете страни. 


4
Гръцка мусака 4

Плънката се приготвя, като в сгорещения зехтин се запържва наситненият лук. Прибавят се скълцаният чесън и риганът. 


5
Гръцка мусака 5

След това се прибавя каймата и енергично се разбърква, за да не стане на бучки. Когато е е готова, се добавя доматеният концентрат, разбърква се и се налива виното. 


6
Гръцка мусака 6

Прибавят се консервираните домати, налива се 1 ч. ч. вода и се прибавят канелата, кимионът, захарта, сол и черен пипер на вкус. Оставя се на котлона, докато течността се изпари.


7
Гръцка мусака 7

Приготвя се сосът „Бешамел“, като в сгорещеното масло се запържва брашното. 


8
Гръцка мусака 8

Налива се затопленото прясно мляко, овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се добре и се дърпа от котлона. 


9
Гръцка мусака 9

Прибавят се разбитите жълтъци и отново се разбърква. 


10
Гръцка мусака 10

На дъното на тавата за печене се подреждат патладжани. Слага се от плънката, отгоре се подреждат тиквички, плънка, патладжани, плънка, тиквички. 


11
Гръцка мусака 11

Залива се със соса "Бешамел", и се настъргва кашкавалът. Пече се на 180 градуса 35 минути.


 


Съвет:


За да стане по-лесно каймата на трохи, налейте малко вода. 


 


Подобни рецепти:
Коментари (26)
26.
Изпрати
лично съобщение

06.06.2023
Благодаря за съвета. Ако се усеща съвсем леко, така че да може да се усетят и другите вкусове, е чудесен вариант. Все пак такава е гръцката мусака, поздрави и от мен!
25.
Изпрати
лично съобщение

05.06.2023
Здравейте, Велина! Наистина канелата придава специфичен вкус, който не всеки харесва, но все пак това я прави тази мусака такава, каквато е. Пробвайте да намалите количество до минимум, но не се отказвайте напълно от нея. Поздрави от нас!
24.
Изпрати
лично съобщение

31.05.2023
Чудесна е - благодаря за идеята. За пръв път правя гръцка - не ми допада канелата, доста доминира, другите вкусотии не могат да се усетят от нея. Другия път не бих сложила от нея.
23.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2022
Вкусно е :)
22.
Изпрати
лично съобщение

11.02.2022
Прилагам снимка, която на предния коментар не излезе
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


133 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: