Паеля

Най-традиционното испанско ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 11.08.2011
Паеля
 
Необходими продукти:
300 г ориз “Балдо”
250 г пилешки пържоли от бут
10 бр. тигрови скариди
200 г черни миди
100 г чоризо
100 г пушен бекон (нарязан)
1 голяма глава лук
1/2 червена камба
1/2 зелена чушка
1 домат
4 скилидки чесън
120 мл зехтин
600 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
1 люта червена чушка (суха)
1 стрък розмарин
6 стръка пресен магданоз
1 ч. л. куркума
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Паеля

Месото се нарязва наедро и се запържва за кратко в част от зехтина. След това се изважда в чиния.


2
Паеля 2

Лукът, чушките и 3 скилидки от чесъна се почистват и се нарязват. Запържват се в същия тиган, като се добавя и розмаринът.


3
Паеля 3

Чоризото се нарязва на ленти и заедно с бекона се добавя към зеленчуците.


4
Паеля 4

Когато се запържат се слага оризът и се бърка, докато стане стъклен. Овкусява се с червен пипер и куркума и се деглазира с виното.


5
Паеля 5

След като виното се изпари се сипва пилешкият бульон. Mесото се връща в съда.


6
Паеля 6

Мидите се измиват и се слагат между парчетата месо. Посолява се и се поръсва с черен пипер.


7
Паеля 7

Съдът се похлупва и се оставя оризът да поеме течността. Добавя се нарязаната наситно люта чушка.


8
Паеля 8

Скаридите се почистват (главите се оставят) и заедно с отаналата скилидка чесън, нарязана наситно, се запържват в другата част от зехтина.


9
Паеля 9

Посоляват се и се слагат в съда при останалите продукти, заедно с мазнината, в която са пържени.


10
Паеля 10

Доматът се почиства от семките и месестата част се нарязва на дребни кубчета. Магданозът се наситнява. Когато паелята е готова се поръсват върху ястието.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2020
Направих я, стана невероятна, ориза е изумителен с тези подпавки и зеленчуци! Но я направих само морска - с калмари и скариди и без розмарин. Вече ми е любима рецепта, не мислех, че може вкъщи да направя паеля и то истинска! Много Ви благодаря, Бон Апети!
2.
Изпрати
лично съобщение

23.08.2015
страхотна!
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Вместо куркума използвайте шафран.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


125 ДУШИ ОНЛАЙН
raq01 се регистрира в сайта.
Kristin Genkova се регистрира в сайта.
swenstyle коментира рецептата Домашен тарама хайвер
swenstyle се регистрира в сайта.
Ivaylo Yordanov Zemenski се регистрира в сайта.
Daniela Guneva коментира рецептата Печена свинска плешка
Ясен Симов се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: