Козуначен кейк

Източник: Бон Апети
Дата: 01.05.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кейка:
180 г стафиди
60 мл ром или бренди
500 г брашно
150 г захар
1 пакетче суха мая Dr.Oetker
1/2 пакетче Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1/2 пакетче Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
180 мл прясно мляко
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker
6 жълтъка (на стайна температура)
1/2 ч.л. сол
230 г краве масло на стайна температура

за глазурата:
120 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
3/4 с.л. вода

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Козуначен кейк
Стафидите се заливат с рома и вряла вода, колкото да ги покрие, и се оставят така за 2 часа.
2
Козуначен кейк 2
В голямата купа на кухненски робот се изсипват брашното, захарта, маята, лимоновите и портокаловите корички, загрятото до 38–40 градуса мляко, ваниловата есенция, жълтъците и солта.
3
Козуначен кейк 3
Миксерът (с куки за тесто) се включва на 2-ра степен и се оставя да меси тестото около 5–7 минути.
4
Козуначен кейк 4
След това се добавят 2 супени лъжици от маслото и миксерът меси, докато тестото го поеме. Продължава се по същия начин, докато тестото поеме цялото масло (около 10 минути).
5
Козуначен кейк 5
Тестото трябва да се отлепя от стените на купата, да е меко и лепкаво. Миксерът се оставя да меси още 15–20 минути, докато тестото стане еластично (ако се разтегли с ръце не бива да се къса).
6
Козуначен кейк 6
Тестото се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло място да удвои обема си (около 2 часа).
7
Козуначен кейк 7
Стафидите се отцеждат. Кейкова форма с дупка се намазва с масло.
8
Козуначен кейк 8
Към втасалото тесто се сипват стафидите и то се премесва, колкото да се разпределят. След това се поставя във формата, тя се покрива с фолио за свежо съхранение и кейкът се оставя да втаса отново за около 40 минути (трябва да се надигне почти до ръба на формата).
9
Козуначен кейк 9
Фурната се загрява на 175 градуса, решетката се поставя на най-ниското ниво. Кейкът се пече около 50 минути.
10
Козуначен кейк 10
Изважда се от формата и се оставя да се охлади напълно.
11
Козуначен кейк 11
Захарта и лимоновият сок за глазурата се разбъркват, добавя се малко вода, така че да се получи гладка смес.
12
Козуначен кейк 12
Охладеният кейк се залива с глазурата и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


150 ДУШИ ОНЛАЙН
Gospodespasitel се регистрира в сайта.
v.nikovva се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Студена зелена супа
Бон Апети коментира рецептата Ягодов оцет
Бон Апети коментира рецептата Ягодов трайфъл
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: