Зеленият боб

15.02.2018
0
59459

 

 

Боб мунг е богат на витамин С, желязо, калций и на аминокиселината метионин, която оказва успокоително действие.

 

 

 

Зърната му са дребни, зелени и с мека консистенция.
Предлага се сушен, консервиран и смлян на брашно – най-често в магазините за диетично и диабетично хранене. Не се нуждае от предварително накисване и след като се приготви има нежна текстура и леко сладък вкус.

Използва се предимно в индийската и китайската кухня
Китайците правят от сухия боб, смлян на брашно, различни видове азиатски спагети (нудълс). От този сорт боб се правят и китайските соеви кълнове. За прорастване се взема 1/2 ч. ч. боб и се накисва за около 12 часа. Водата се изхвърля, зърната се измиват добре в цедка и се разстилат в затворен съд, но с отвори, за да диша. Всеки ден се мие обилно с вода. Препоръчва се да е на тъмно. В зависимост от температурата покълва за 3–6 дни.



 

Кълновете от боб мунг
имат свеж вкус и са много богати на протеини и витамини – витамин C, витамини от групата B, витамин E, желязо, калий. В 100 г кълнове от боб мунг има 14 ккал. Подходящи са за поръсване на всякакви пресни салати, дори и на сандвичи. Съчетават се добре с кълнове от леща, грах, слънчоглед и люцерна.

В китайската медицина
кълновете на боб мунг се прибавят към билкови смеси за лечение на високо кръвно налягане.

Pinterest


Коментари (0)



Meglena Lazarova коментира рецептата Шоколадов мус
ani_borisowa коментира рецептата Панирани миди с млечен сос
Ruslan Dimov коментира рецептата Баба Гануш с бял шоколад
Веселина Ковачева се регистрира в сайта.
Bettyna Venkova публикува рецептата Ябълкови кнедли
таня кралева се регистрира в сайта.
Тодор Папучаров се регистрира в сайта.
Гергана Николова-Каспарян се регистрира в сайта.
Mariya Georgieva Hristeva се регистрира в сайта.
Mihaela Zaneva публикува рецептата Мъфини с банан и касис
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта