Зеленият боб

15.02.2018
0
99143

 

 

Боб мунг е богат на витамин С, желязо, калций и на аминокиселината метионин, която оказва успокоително действие.

 

 

 

Зърната му са дребни, зелени и с мека консистенция.
Предлага се сушен, консервиран и смлян на брашно – най-често в магазините за диетично и диабетично хранене. Не се нуждае от предварително накисване и след като се приготви има нежна текстура и леко сладък вкус.

Използва се предимно в индийската и китайската кухня
Китайците правят от сухия боб, смлян на брашно, различни видове азиатски спагети (нудълс). От този сорт боб се правят и китайските соеви кълнове. За прорастване се взема 1/2 ч. ч. боб и се накисва за около 12 часа. Водата се изхвърля, зърната се измиват добре в цедка и се разстилат в затворен съд, но с отвори, за да диша. Всеки ден се мие обилно с вода. Препоръчва се да е на тъмно. В зависимост от температурата покълва за 3–6 дни.



 

Кълновете от боб мунг
имат свеж вкус и са много богати на протеини и витамини – витамин C, витамини от групата B, витамин E, желязо, калий. В 100 г кълнове от боб мунг има 14 ккал. Подходящи са за поръсване на всякакви пресни салати, дори и на сандвичи. Съчетават се добре с кълнове от леща, грах, слънчоглед и люцерна.

В китайската медицина
кълновете на боб мунг се прибавят към билкови смеси за лечение на високо кръвно налягане.



Коментари (0)

v.nikovva се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Студена зелена супа
Бон Апети коментира рецептата Ягодов оцет
Бон Апети коментира рецептата Ягодов трайфъл
Бон Апети коментира рецептата Телешко на тиган
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: