Кодрит кадир

Името му означава „направен като по чудо”, защото правите микс от смес за крем карамел и тесто за кекс във форма за печене, а когато извадите десерта от фурната, тестото по магичен начин е изплувало на повърхността, за да се превърне в какаов блат
Източник: Бон Апети
Дата: 23.07.2012
Кодрит кадир
 
Необходими продукти:
за блата:
100 г брашно
4 с. л. кафява захар
1 яйце
120 мл прясно мляко
100 мл олио
1 ч. л. бакпулвер
4 с. л. какао
20 мл амарето

за крем карамела:
7 яйца
200 г кафява захар
600 мл прясно мляко
400 мл животинска сметана
2 с. л. амарето
1 ванилия
5 с. л. захар за карамела


Начин на приготвяне:
1
Кодрит кадир

Захрта за карамела се карамелизира в тавата, в която ще се пече десертът.

 


2
Кодрит кадир 2

Яйцето за блата се разбива със захарта, прибавят се олиото, млякото, брашното, бакпулвера, какаото и амаретото.

 


3
Кодрит кадир 3

Яйцата за крема се разбиват много добре с телена бъркалка,  смесват се със захарта, амаретото, ванилията, прясното мляко и сметаната.

 


4
Кодрит кадир 4

Върху изстиналия карамел в тавата се разпределя яйчната смес, отгоре какаовата за блата. Тавичката се слага в друга тава, налива се вода и се пече на водна баня в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час. Водата не трябва да завира.

 


5
Кодрит кадир 5

После се оставя да изстине и с помощта на голяма чиния се обръща.

 


6
Кодрит кадир 6

Готовият десерт се нарязва и се поднася. Може да се украси с листа мента.


Подобни рецепти:
Коментари (17)
17.
Изпрати
лично съобщение

03.07.2016
Изключително лесен и вкусен десерт. :)
16.
Изпрати
лично съобщение

25.10.2015
Лесен за приготвяне сладкиш , всички го харесаха.
15.
Изпрати
лично съобщение

06.10.2015
И аз го правя често,но блата ми е бял,без какао и пак става супер,а на работа колегите ми го обожават. според тях бил десерт за менюто на 5 звезден хотел, мерси за рецептата.
14.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2015
Страхотна рецепта,вкъщи се приготвя всеки уикенд!
13.
Изпрати
лично съобщение

02.06.2014
Лесна за приготвяне рецепта. По-късно ще опитам резултата. Но съм сигурна, че не ще бъда разочарована
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: