Козунак

Мек, топящ се в устата козунак с превъзходен вкус, по стара рецепта
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 22.04.2017
Козунак
 
Необходими продукти:
1 кг качествено брашно
250 мл прясно мляко
220 г захар
1 кубче прясна мая (или суха - 1 кг брашно)
200 мл олио
4 яйца (със стайна температура)
кората от 2 лимона
1/2 ч. л. сол
120 г стафиди
1 белтък (за намазване)
бадеми или орехи (за украса)


Начин на приготвяне:
1
Пресявате брашното няколко пъти, след което правите кладенче.
2
Сипвате захарта в прясното мляко и го загрявате, докато захарта се разтвори напълно.
3
Изчаквате леко да се охлади, прибавяте олиото и натрошавате маята в него. Изсипвате в кладенчето.
4
Разбийте леко яйцата със солта и настърганата лимонова кора. Изсипете сместа в кладенчето и започнете да месите, докато се получи гладко, меко и еластично тесто. Останалото олио прибавяте на 4 пъти, като правите дупка в тестото и омесвате, до усвояване на мазнината.
5
След олиото, по същият начин, на 2 пъти прибавяте и стафидите, като внимавате, да се разпределят равномерно в тестото.
6
За да втаса бързо и добре, на тестото му трябва топло помещение и дълбок намазнен съд, в който да го сложите. Покрийте го с прозрачно фолио.
7
Когато тестото утрои обема си, го изваждате върху плот. Премесвате го още веднъж и го оформяте като дълга елипса. С нож отрязвате 3 дълги ленти. Усуквате всяка лента и накрая от трите сплитате козунака. (Аз разделих тестото на 2 части).
8
Застилате тава с хартия за печене и внимателно поставяте козунака в нея. Намазвате го с белтък и го поръсвате обилно със захар. Набодете с вилица и по желание поръсете с ядки - бадеми или орехи. Оставете го да втаса още 1 час и го изпечете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна (на горен и долен реотан) без вентилатор. Ако направите 1 голям козунакът ще са му необходими около 50 минути, ако са 2 по-малки козунака - за всеки ще са нужни около 40 минути.


Съвет:
Когато козунакът изстине (ако остане), е добре, да се съхранява в найлонов плик.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: