Козунак с кисело мляко

Източник: Елена Миланова
ТИТЛА: Готвач
Дата: 14.04.2017
Козунак с кисело мляко
Козунак с кисело мляко
Козунак с кисело мляко
Козунак с кисело мляко
 
Необходими продукти:
за кваса:
20 г прясна мая
50 мл вода
2 с. л. брашно (+ 3-4 с. л. за поръсване)
1 с. л. захар

за тестото:
650 г брашно
150 г захар
1/2 ч. л. сол
125 мл олио
125 г кисело мляко
3 яйца
1 ванилия

за намазване:
1 жълтък
3-4 капки олио
5 г краве масло (за формите)
захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Маята се размива във водата. Прибавят се брашното и захарта и се забърква кашичка. Отгоре се посипва с 3-4 с. л. брашно и се заглажда с лъжичка. Готово е, когато маята надигне брашното и се образуват дълбоки бразди (виж снимките).

2
От посочените продукти и маята се замесва гладко тесто. Поставя се в дълбока купа, завито с прозрачно фолио. Оставя се да втаса, докато изпълни купата.
3
Тестото се разделя на 2 части. От всяка част се оформят по 3 фитила. Фитилите се усукват около оста си и се разтеглят на около 35-40 см. Сплитат се на плитка. По този начин се оформят две козуначета - за 2 форми с размери 28,5 х 12 см. Формите се намазват с масло и козуначетата се преместват в тях. Покриват се с фолио и се оставят да починат за 15-20 минути.
4
Жълтъкът се разбърква с олиото и козуначетата се намазват внимателно с четка. Поръсват се със захар.

5
Пекат се до зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор). След това се допичат на 160 градуса - общо за около 25-30 минути (проверяват се с клечка).

6
Изваждат се от формите и се охлаждат върху решетка.


Съвети:
От посоченото количество продукти се получават 2 козунака х 650 г всеки.

Времето за шупване на маята зависи от температурата в помещението и температурата на продуктите (например, ако си затоплите водата за маята, тя ще бухне за 5-10 минути, ако водата ви е със стайна температура - за 30-40 минути).

Ако искате цветът на козунаците да не е толкова наситен, намажете тестото с цяло разбито яйце, смесено с малко мляко.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: