Октопод на грил с ризото със сушени домати и маслини

Усетете чара на средиземноморската кухня и във вашия дом
Източник: Бон Апети
Дата: 11.04.2011
Октопод на грил с ризото със сушени домати и маслини
 
Необходими продукти:
1 октопод (1–1,2 кг)
1–2 дафинови листа
20 мл зехтин
морска сол и пипер меланж на вкус

за ризотото:
100 г бланширан ориз („Арборио“ или „Карнароли“)
2 скилидки чесън
1/4 глава стар лук
20 мл „Узо“
1 пръчка канела
5–10 г каперси
10 бр. маслини „Каламата“
30–40 г сушени домати
30–40 г краве масло
1/4 връзка магданоз
овчи кашкавал на вкус
морска сол и пипер меланж на вкус
зехтин за запържване


Начин на приготвяне:
1
Октопод на грил с ризото със сушени домати и маслини
Октоподът се начуква с помощта на чукче, не много силно, за да може да се отпусне мускулатурата. (Това помага за по-бързото му приготвяне). Слага се във вода с дафиновите листа, морска сол, пипер и се оставя да ври 40–45 минути. След това се отцежда, като бульонът се запазва. От октопода се изрязват пипалата, намазват се със зехтин и се запичат на барбекю или грил тиган.
2
Октопод на грил с ризото със сушени домати и маслини 2
Ризотото се приготвя, като чесънът и лукът се нарязват наситно и се запържват в зехтина. Добавя се оризът и се запържва. Сипва се узото и по-малко се добавя бульонът от октопода.
3
Октопод на грил с ризото със сушени домати и маслини 3

Когато оризът е почти готов, се добавят пръчката канела и ситно нарязаните каперси, маслини и сушени домати. Овкусява се със сол и пипер. Канелата се изважда, оризът се дърпа от котлона и се прибавят маслото, настърган кашкавал и ситно нарязаният магданоз.
 
Съвети: В случая използваме пипалата, защото са най-вкусни. Но главата също може да я изпечете или да я мариновате. После я включете в състава на различни салати.
 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: