Пилешко иглу
Лора и Стоян
![]() |
Необходими продукти за приготвяне на 6 чаши ориз: 3 ч.ч. къс или средно къс ориз (сорт NISHIKI или HARUKA*) 3 ч.ч. вода | За приготвянето на оцета за суши: 4 с.л. оризов оцет за суши 1 ½ с.л. захар 1/2 с.л. сол | или друг вариант за оцета за суши 4 с.л. готов Кикоман оризов оцет за суши | Необходими продукти за суши хосо-маки 1 опаковка нори листа малко уасаби паста известно количество Сьомга филе или краставица, или варено яйце 1 бр. бамбукова подложка за навиване |
1 | ![]() | Оризът за суши е по-различен сорт от този, който сме свикнали да консумираме по нашите географски ширини – по-къс, не се скашква при варене, зърната не се натрошават, не губят целостта си , но в същото време са достатъчно лепкави, че да може суши-майсторът да оформи с тях хапките.Ще приготвим суши хосомаки, което традиционно има една „плънка” – сьомга, краставица, авокадо, яйце и пр. според вкуса.Първо приготвяме ориза, след това плънката и самото суши.
1. Измийте много добре ориза под течаща хладка вода като го поставите в гевгир и нежно разбърквате. Мийте докато водата се избистри (да остане колкото се може по-малко „бяла” вода), след което оставте да се отцежда за около 30 минути. Сипете водата и ориза в дълбок тиган с дръжка или тенджера (около 18-20 см диаметър на дъното). Важно е да се знае, че суши оризът се вари в съотношение равни части вода към ориз! Покрийте с капак и варете на силен огън докато водата заври и започнете да виждате мехурчета по ръба на капака. След това намалете огъня до най-слабия възможен и оставете така за 10 минути или докато водата не се поеме напълно от ориза. Махнете от котлона и оставете настрани за 10-15 минути без да откривате капака. В по-малка тенджерка смесете оцета, солта и захарта и бъркайте на среден огън. В случай, че използвате Оризовия оцет на Кикоман, не е необходимо да смесвате нищо. Изсипете ориза в по-широк дървен съд (т.нар. хангири) или пластмасов такъв. Изсипете оцета отгоре и леко разбъркайте с дървена лъжица, за да се поеме добре от ориза. Покрийте с влажна кухненска кърпа докато сте готови да използвате ориза за навиването на самото суши. |
2 | ![]() | 2.Вземете лист нори и го разрежете на две |
3 | ![]() | 3.Сьомгата (или всяка друга плънка, която сте избрали), трябва да се нареже на тънки ленти по дължина. В случай, че сте избрали краставица, то важно е първо да я обелите, разрежете да две по дължина и да издълбаете месестата част, след което да нарежете по дължина на ленти. |
4 | ![]() | 4.За да е по-лесно почистването на бамбуковата рогозка, препоръчваме да я „опаковате” плътно с обикновено кухненско фолио. Поставете половинката нори върху рогозката и с леки движения разстелете ориза за суши (добре изстинал) отгоре.
Оризът не трябва да е нито на много дебел слой, нито прекалено тънък – достатъчно, за да покрие норито без да прозира отдолу. |
5 | ![]() | 5.Поставете нарязаното парче сьомга в средата. В случай, че правите някой от по-дебелите видове суши, като „калифорния”, например, плънката се поставя в края. При хосомакито, обаче тя е в средата, тъй като то е значително по-малко по размер.
|
6 | ![]() | 6.Започнете да навивате рогозката, като внимателно натискате при всяко едно завъртане, така че да оформите добре една „фуния”. |
7 | ![]() | 7.Когато „фунията” е готова, вземете остър нож и се опитайте да нарежете ролцата с минимални движения. В противен случай има риск те да се разпаднат. Препоръчваме след всеки разрез, ножът леко да се намокря. |
8 | ![]() | 8.Сушито се сервира с японски соев сос и уасаби. |
12. |
Изпрати
лично съобщение |
19.05.2019 Оризът стана перфектен!
|
11. |
Изпрати
лично съобщение |
21.12.2018 И аз правих суши за първи път и съм доволна от резултата. Благодаря за подробно описаните стъпки, особено за приготвянето на ориза!
| ![]() |
10. |
Изпрати
лично съобщение |
07.05.2017 много добра рецепта
|
9. |
Изпрати
лично съобщение |
29.05.2016 Страхотни насоки за работа с ориза и като цяло за хосомаки и футомаки рулцата. Перфектна за припомняне на основните стъпки за хората, които не приготвят често суши като мен. Благодаря! :)
| ![]() |
8. |
Изпрати
лично съобщение |
27.05.2016 Сварих ориза както беше посочено тук, а не от опаковката. Също така, го оставих около 10-15 минути повече, да изстине. На 500 гр. ориз сложих двойно оцет, който сам си направих. Честно казано се получи супер, адски е вкусен. А за сушито да не говорим, беше направо божествено. Това в ресторанта пасти да яде.
|
Този Великден ще бъде по-вкусен, ароматен и здравословен, защото Лора и Стоян ще ни разкрият...
Да, ние обичаме вкусната и добре приготвена храна. Това е всичко, което имаме да ви...
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...