Овчарски пай

Вариация на класическия английски шепърдс пай
Източник: Бон Апети
Дата: 20.05.2011
Овчарски пай
 
Необходими продукти:
1 кг кайма смес (60% телешко и 40% свинско месо)
2 моркова
2 глави лук
2 скилидки чесън
80 мл олио
1 с. л. сос „Уорчестър“
1 ч. л. доматен концентрат
1 в. ч. червено вино
100 мл телешки бульон
3 стръка мащерка
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус

за картофеното пюре:
600 г картофи
20 г краве масло
20 мл прясно мляко
3 жълтъка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Овчарски пай

Картофите се обелват и се слагат в подсолена вода да се варят.


2
Овчарски пай 2

Олиото се загрява в тиган. Добавя се каймата и се мачка с вилица или дървена лъжица, за да стане на трохи.


3
Овчарски пай 3

Морковите се настъргват, лукът се нарязва наситно, а чесънът се накълцва. Прибавят се към каймата, посолява се и се поръсва със стрит черен пипер. Бърка се до омекване на зеленчуците.


4
Овчарски пай 4

Сосът „Уорчестър“ и доматеният концентрат се добавят към сместа в тигана, бърка се още около 5 минути и се налива виното. Разбърква се и се сипва телешкият бульон.


5
Овчарски пай 5

Когато течността се изпари, се овкусява с наситнените мащерка и розмарин. Разбърква се и сместа се пресипва в тава за печене.


6
Овчарски пай 6

Сварените картофи се намачкват с лъжица за пюре или с преса за картофи.


7
Овчарски пай 7

Докато са още топли, се прибавят маслото и млякото. Подправя се със сол и черен пипер. Добавят се жълтъците и се разбърква до хомогенизиране.


8
Овчарски пай 8

Картофеното пюре се разпределя върху сместа с каймата. Паят се пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30–40 минути, до зачервяване на пюрето.


9
Овчарски пай 9

Когато паят е готов, се оставя да изстине за около 30 минути. Така при рязането парчетата ще запазят целостта си.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

02.12.2021
Здравейте, Люба! Порциите са осем, коригираме ги. Поздрави от нас!
7.
Изпрати
лично съобщение

25.11.2021
Има малко несъответсвие - 1гк кайма, пък 2 порции. Иначе много вкусна рецепта!
6.
Изпрати
лично съобщение

18.05.2021
Вкусничко!
5.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2020
Получи се добре :)
4.
Изпрати
лично съобщение

31.05.2016
за първи път го готвих вместо с кайма с изпечено агнешко
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: