Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци

Вариантът на Лора – с плънка от булгур и доматена салца
Източник: Бон Апети
Дата: 11.05.2011
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци
 
Необходими продукти:
500 г тиквички

за плънката:
100 г булгур
1 червена чушка
1 морков
50 г глава целина
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 стръка магданоз
3 стръка джоджен
100 мл рапично олио
1 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. лют червен пипер
сол на вкус

за доматената салца:
1 домат
50 г орехови ядки
1/2 с. л. балсамов оцет
1 с. л. рапично олио
1/4 глава лук
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци

Тиквичките се измиват, разполовяват се и се бланшират закратко в подсолена вода. След това се обливат със студена вода, за да спре процесът на варене и да се запази цветът им. Издълбават се и семките им се отстраняват. 


2
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  2

Булгурът се залива с 200 мл гореща вода и се оставя за 10 минути да набъбне.


3
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  3

Морковът, целината и чушката се почистват и се нарязват на малки кубчета. Рапичното олио се сгорещява и зеленчуците се задушават до полуомекване. Добавят се нарязаните наситно лук и чесън. Към тях се прибавят ситно нарязаните дръжки от магданоз (листата се запазват за салцата) и джодженът.


4
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  4

Зърната кимион се слагат закратко в сух нагорещен тиган, след това се счукват в хаванче и се добавят към плънката. 


5
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  5

Булгурът се отцежда от водата, прибавя се към зеленчуците, овкусява се със сол и лют пипер и се разбърква добре. 


6
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  6

Тиквичките се пълнят със сместа, поставят се в тава с малко вода, покриват се с алуминиево фолио, за да не изгорят, и се пекат 20 минути в предварително сгорещена до 180 градуса фурна.


7
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  7

Доматът за салцата се нарязва на кубчета, лукът и листата от магданоза се наситняват. Овкусява се с балсамовия оцет, рапичното олио, сол и пипер. Прибавят се наситнените орехи и всичко се разбърква. 


8
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  8

Запечените тиквички се поднасят с леко охладената салца. Поливат се с малко зехтин и се украсяват с пресен джоджен. 


Подобни рецепти:
Коментари (10)
10.
Изпрати
лично съобщение

20.11.2019
Лека и вкусна рецепта! Препоръка: Към сместа с булгура се настъргва малко (около една четвърт) кора от биологично отгледан лимон. Получава се много финна подправка! Аз лично накрая настъргах и малко пармезан, което също се отрази добре на общия вкус!
9.
Изпрати
лично съобщение

06.09.2019
Много вкусна и здравословна манджа, освен това е нискокалорична. Вкусът според мен е богат и по нищо не отстъпва на много месни ястия, дори е по-впечатляващ. Мисля, че е много подходящо за любителите на вкусното ядене, които въпреки това не искат да прекаляват с калориите. Добавих и лимонов сок, обогати вкуса още повече.
8.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2018
Пропуснах зелените подправки, защото не обичам, но си облизахме пръстите!
7.
Изпрати
лично съобщение

27.06.2017
Невероятно вкусно стана, въпреки че сготвих с обикновено слънчогледово олио.
6.
Изпрати
лично съобщение

08.12.2016
много вкусно се получи! със сигурност ще повторя :) даже не успях да ги снимам.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: