Ризото с тиква и скариди

Гарнирано с хрупкав бекон
Източник: Бон Апети
Дата: 04.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г тиква (сорт „Цигулка“)
300 г ориз „Арборио“
250 г сурови скариди
100 г тънки резени бекон „Панчета“
70 г сирене „Пармезан“
900 мл зеленчуков бульон
150 мл бяло вино
100 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 стрък праз
1/2 връзка див лук
2 с. л. сирене „Маскарпоне“
1/2 ч. л. кайенски пипер
2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Ризото с тиква и скариди
Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета, полива се с около 30 мл зехтин, посолява се и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, докато омекне – 40 минути. След това се пюрира.
2
Ризото с тиква и скариди 2
Празът и чесънът се наситняват. Запържват се в около 40 мл зехтин, добавя се оризът и се налива виното.
3
Ризото с тиква и скариди 3
Когато оризът го абсорбира, постепенно се налива бульонът. Стане ли оризът „ал денте“, се сипва пюрето от тиква.
4
Ризото с тиква и скариди 4
Подправя се с индийско орехче, сол и черен пипер и се разбърква. Ризотото се отстранява от огъня и се разбърква с настъргания пармезан, сиренето „Маскарпоне“ и накълцания див лук.
5
Ризото с тиква и скариди 5
Скаридите се почистват и се овкусяват със сол. Пържат се в останалия зехтин, изваждат се и се поръсват с кайенски пипер.
6
Ризото с тиква и скариди 6
Панчетата се пържи в сух тиган, докато стане хрупкава, изважда се и се отцежда върху салфетка.
7
Ризото с тиква и скариди 7
Ризотото се гарнира със скариди и начупена панчета.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

15.01.2024
Уникален вкус, невероятно съчетание. Ще повторим!
3.
Изпрати
лично съобщение

07.08.2020
Вкуснотия!
2.
Изпрати
лично съобщение

08.02.2019
Вкусно
1.
Изпрати
лично съобщение

06.02.2018
Стана много вкусно. Изяде се преди да успея да го снимам.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


129 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: