Шоколадов мус с портокали

Торта
Източник: Gabriela Anastasova
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 29.03.2014
Шоколадов мус с портокали
 
Необходими продукти:
за блата:
200 г бишкоти
125 г масло
1 пакетче ванилия

за шоколадовия мус:
500 мл сладкарска готварска сметана
200 г черен шоколад
100 г пудра захар
1 пакетче ванилия
1 пакетче желатин

за портокаловото сладко:
3 големи портокала
200 г захар
4 с. л. нишесте

за декорация на тортата:
100 г млечен шоколад
портокалови корички
100 г масло


Начин на приготвяне:
1
Шоколадов мус с портокали
Приготвя се традиционен блат за торта парфе или чийзкейк, но като се използват бишкоти, вместо бисквити. В кухненския робот се натрошават бишкотите (бисквитите) на много ситни трохи. Разтопява се маслото и се добавя към трохите, отново се разбива. Добавя се ванилия и ядки (орехи например) по желание.
2
Шоколадов мус с портокали 2
Получената смес за блата се поставя в тавичка с отделящо се дъно и хубаво се притиска и заравнява. Слага се фолио по стените на тавичката с цел по-лесното отделяне и по-красивия вид след това.
3
Шоколадов мус с портокали 3
Приготвя се портокаловото желе - сладко. Портокалите се обелват с нож, за да се махне напълно бялата кора, филетират се на резени. Важно е да няма ципа, за да се получи хубава смес накрая и да няма горчиви и твърди частици. Разтопява се масло в касерола, добавя се захарта, ванилията нарязаните парченца портокали, малко от кората им ситно настъргана. Бърка се около 10 минути, сваля се от котлона, добавя се нишестето и се пасира сместа. Връща се на котлона и се бърка до получаването на гъста смес. Изчаква се малко да се охлади и се разстила плътно и равномерно върху блата.
4
Шоколадов мус с портокали 4
След охлаждането напълно на портокаловия слой се приготвя шоколадовият мус. Сладкарската сметана се разбива със захарта и разтопения шоколад. Сметаната трябва да е на стайна температура, за да може да бухне и добре да се смеси с другите продукти. Може да се добавят и настъргани портокалови корички по желание.
5
Шоколадов мус с портокали 5
Предварително накиснатият и набъбнал желатин се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна и се добавя в шоколадовата смес. Сместа не трябва да е студена за да може да не се изгубят свойствата на желатина. Разбърква се добре и после се излива във формата. Оставя се в хладилника минимум денонощие да стегне хубаво сместа.
6
Шоколадов мус с портокали 6
За декорация на тортата, проявете въображение. Аз настъргах един млечен шоколад и сложих портокалови корички, тъй като не разполагах с много време.
Да ви е сладко!
Подобни рецепти:
Коментари (2)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: