Шведски кюфтенца с грейви сос

Вкусни и ароматни мини кюфтенца
Източник: Vanya Kiselinova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 13.04.2016
Шведски кюфтенца с грейви сос
 
Необходими продукти:
за кюфтенцата:
2 филии хляб (стар)
2 средно големи картофа
1 ч. л. краве масло
1 малка глава лук
250 г свинска кайма
150 г телешка кайма
1 яйце
1 с. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. бахар на прах
1/8 ч. л. джинджифил на прах

за грейви соса:
1 с. л. краве масло
2 1/2 ч. ч. бульон
3 с. л. брашно
50 мл сметана


Начин на приготвяне:
1
Загряваме маслото и запържваме ситно нарязания лук, докато омекне и леко се карамелизира.
2
Обелваме картофите, сваряваме ги и ги настъргваме. Смесваме ги с останалите продукти за кюфтенцата и добавяме леко охладеният лук. Омесваме добре, до получаване на гладка и хомогенна смес.
3
От сместа, върху дъска или фолио оформяме малки кюфтенца с диаметър от около 2-3 см.
4
Изпържваме кюфтенцата до готовност в загрято олио.
5
За да приготвим грейви соса ни е необходима отцедената мазнина от пърженето на кюфтенцата. Към нея, в загрят тиган добавяме маслото и брашното и разбъркваме добре, докато се получи гладка паста.
6
Добавяме бульона и изчакваме да заври. Намаляваме силата на огъня и оставяме соса да къкри, докато се сгъсти, като разбъркваме периодично, за да не загори.
7
Непосредствено преди да свалим соса от котлона добавяме сметаната и разбъркваме.


Съвет:
Грейви сосът става най-вкусен, ако се използва хубав телешки бульон, но може да използвате и пилешки или зеленчуков.
Подходяща и традиционна гарнитура за шведските кюфтенца е картофено пюре или пържени картофки.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Бон Апети коментира рецептата Фокача „Градина“
Dragneva се регистрира в сайта.
Карамел коментира рецептата Фокача „Градина“
Бон Апети коментира рецептата Постни копривени ньоки
Бон Апети коментира рецептата Яхния от зелен фасул
Бон Апети коментира рецептата Морковена супа
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: