Шведски кюфтенца

Източник: Denitsa Petkova
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 02.01.2016
Шведски кюфтенца
 
Необходими продукти:
2 с. л. зехтин
1 глава лук
450 г смляно телешко месо
450 г смляно свинско месо
1/2 ч. ч. галета (или хлебни трохи)
2 големи жълтъка
1/4 ч. л. универсална подправка
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1/4 ч. ч. краве масло
1/3 ч. ч. брашно
4 ч. ч. телешки бульон
3/4 ч. ч. заквасена сметана
2 с. л. пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Загрейте 1 с. л. зехтин в голям тиган, на умерен огън. Добавете наситнения лук и го гответе, като разбърквате често, докато лукът стане прозрачен (2-3 минути).
2
В голяма купа смесете смляното телешко и свинско месо, галетата, жълтъците, универсалната подправка, индийското орехче и сготвения лук. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте с дървена шпатула или с ръце, докато продуктите се смесят добре. От сместа оформете кюфтенца (около 24 бр.)
3
Сипете втората супена лъжица зехтин в тигана и го загрейте. Гответе кюфтенцата, докато покафенеят от всички страни - около 4-5 минути. Извадете ги и ги оставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
4
Пригответе соса, като разтопите маслото в тиган. Добавете брашното и бъркайте, докато леко покафенее. Постепенно и при непрекъснато бъркане добавете телешкия бульон и оставете на котлона, като разбърквате постоянно, докато сосът леко се сгъсти - около 1-2 минути. Добавете заквасената сметана, сол и черен пипер на вкус.
5
Добавете кюфтенцата и гответе, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти - около 8-10 минути.
6
Сервирайте веднага.




Съвет:
По желание може да гарнирате с магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: