Телешко печено

Майсторски приготвено, с ароматно масло
Източник: Бон Апети
Дата: 12.04.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 кг телешко месо
125 г краве масло
2 с. л. бял синап на зърна
1 ч. л. черен пипер зърна
1 ч. л. сух чесън
1/2 ч. л. сол

за соса:
100 мл червено вино
20 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Телешко печено

Месото се оставя на стайна температура за около час. Синапът и черният пипер се стриват в хаванче.

 


2
Телешко печено 2

Маслото, размекнато на стайна температура, се слага в купа и се разбърква със стритите подправки, чесъна и солта.

 


3
Телешко печено 3

Месото се намазва с ароматната смес. Поставя се върху скара в тава и се пече в загрята на 160 градуса фурна, докато месото достигне 64 градуса температура във вътрешността. След първия половин час с термометър се проверява температурата през 5–10 минути. Общото време за печене в случая е 1 час и 15 минути.

 


4
Телешко печено 4

Оставя се да почине за 15 минути, като се покрива с алуминиево фолио, после се нарязва.

 


5
Телешко печено 5

Тавата с отделения сос от печенето се поставя на котлона. Налива се виното и се бърка с дървена лъжица, за да излязат всички аромати (деглазиране). След 2–3 минути сосът се сваля от огъня, прецежда се, за да е по-фин, и се монтира с маслото.

 


6
Телешко печено 6

Месото се залива със соса и се поднася.

 


 


Съвет: За тази рецепта използваме т.нар. „ентракот”  - парче месо от гърба на животното над ребрата, между 6-то и 12-то ребро.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

21.03.2017
Здравейте, Специално си направих регистрация за да Ви поздравя за чудесната рецепта! Преди малко я сготвих и вече няма нищо останало. Соса е прекрасен. Благодаря Ви!
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Ентракот и контрафиле са две различни неща. А и между ребрата не може да се извади пържола, затова е уточнено, че става въпрос за месото НАД ребрата. За съжаление тук не можем да публикуваме снимки, за да онагледим, за какво точно иде реч. Относно монтирането, това в случая е кулинарен термин и съвсем не става въпрос само за овкусяване,а за придаване на плътност и блясък. Думата монтирам има много приложения и не бива да се свързва единствено с монтьорите в автосервизите.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Доколкото ми е известно-"ентракот"/ което още означава- женска пържола-пържола без кост- се получава между ребрата/, а това месо е се нарича контрафиле: Също така при приготвянето не можем да кажем/монтирам- тъй като не говорим за монтиране на двигатели или нещо подобно/- а във случая се казва доувкосяване!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: