Зелен боб на пара по френски

Вкусен зелен боб без запържване
ТИТЛА: Чирак
Дата: 04.10.2017
Зелен боб на пара по френски
Зелен боб на пара по френски
 
Необходими продукти:
750 г зелен боб
1 глава лук
10 скилидки чесън
1 морков
1 червена чушка
2 големи домата (или 4 малки)
2 ч. л. сух риган
1 кубче вегетариански бульон
1/2 ч. л. морска сол
2 ч. л. зехтин
1 ч. л. оцет
пресен риган (за декорация)


Начин на приготвяне:
1
Измиваме зеления боб, почистваме го от дръжките и го нарязваме на парчета с големина от 4-5 см (или по желание).
2
Слагаме зеления боб в съд за готвене на пара, заедно с нарязания на ситно лук, 3 скилидки чесън, нарязания на жулиени морков и нарязаната на лентички чушка. Готвим 25 минути.
3
Сготвените на пара зеленчуци се слагат в подходяща тенджера. Добавят се нарязаните на четвъртинки домати, 4 скилидки чесън (необелени и леко смачкани с нож), 1 ч. л. сух риган и кубчето бульон. Течността от доматите е напълно достатъчна за боба, но ако прецените, че е твърде гъст може да налеете и 250 мл вода. Варите в продължение на 15 минути на среден огън.
4
Морската сол, зехтинът, оцетът и останалият сух риган се смесват в хаванче и се стриват, до получаване на гъста смес.


5
Преди да свалите ястието от огъня, го овкусете със сместа. Опитвайте и добавяйте от сместа, докато ви хареса на вкус. Оставете да поври още 1-2 минути и свалете от котлона.
Всяка порция се украсява с пресен риган и се поднася.


Съвет:
Ако доматите са твърде кисели може да добавите лъжичка мед към боба, заедно със сместа за овкусяване. В случай че нямата уред за готвене на пара може да изпълните рецептата като първо запържите лука, чесъна и морковите и след това ги задушите за 2-3 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


138 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: