Зелеви охлюви

Приготвени с домашно тесто, пушени свински гърди и сметана
Източник: Бон Апети
Дата: 03.02.2024
Зелеви охлюви
 
Необходими продукти:
за плънката:
700 г кисело зеле
150 г пушени свински гърди
1 голяма глава лук
300 мл зеленчуков бульон
150 г заквасена сметана
1 с. л. краве масло
1 ч. л. захар
1 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус

за тестото:
250 г брашно
1 яйце
2 с. л. олио
80 мл хладка вода
1 щипка сол
40 г краве масло за намазване
брашно за плота
мазнина за тавата


Начин на приготвяне:
1
Зелеви охлюви

Гърдите се нарязват на малки кубчета. Лукът се обелва и се наситнява. Зелето се отцежда и се нарязва наситно.


2
Зелеви охлюви 2

Маслото се разтопява в съд на котлона, на умерена температура. Лукът и гърдите се запържват, прибавя се зелето и също се запържва за кратко.


3
Зелеви охлюви 3

Налива се бульонът, подправя се със сол, прясно смлян черен пипер, захар и ким и се оставя да къкри на слаб огън около 20 минути, докато течността се изпари. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади.


4
Зелеви охлюви 4

Брашното се смесва със солта в купа, прибавят се олиото, яйцето и водата. Разбърква се и се прехвърля върху набрашнен плот. Меси се интензивно до получаването на гладко, меко тесто, с копринен блясък. Ако е необходимо се добавя още вода. От тестото се оформя топка, завива се с фолио и се оставя в загрята на 40 градуса фурна, да почива 30 минути.


5
Зелеви охлюви 5

Тестото се разделя на две половини и всяка от тях се разточва на много тънка кора. Намазват се с разтопеното масло и след това се дърпа с ръце, докато станат почти прозрачни.


6
Зелеви охлюви 6

Върху корите се разпределя плънката от зеле.


7
Зелеви охлюви 7

Завиват се две рула, с помощта на кърпата.


8
Зелеви охлюви 8

Те се нарязват на филийки с дебелина 2–3 см.


9
Зелеви охлюви 9

Парчетата се подреждат в намазнена с олио тава, плътно едно до друго, с отворената част нагоре. Върху всяко се слага малко от сметаната. Охлювчетата се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2024
Станаха много вкусни и най-вече различни след традиционните зелеви манджи цяла зима
6.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2015
Правила съм ги вече 2 пъти. Стават разкошни. Последният път даже не сложих бекон, но пак стана супер. Пробвайте!
5.
Изпрати
лично съобщение

17.02.2014
Охлювчетата станаха много вкусни. Семейството ми много ги хареса :)
4.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
яко
3.
Изпрати
лично съобщение

10.08.2013
Разчупете традицията на кисело зеле със свинско и зелеви сарми с тази изтънчена и лесна рецепта. Не се плашете от точенето. Спазвате ли количествата тестото само ще стане.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: