Хубаво българско кисело мляко, хрупкави и ароматни краставици (ситно нарязани на еднакви кубчета, не настъргани), счукани орехи и аромат на пресен копър и на чесън... Да, става дума за таратора – най-любимата наша студена лятна супа. Като се замислим, какво е лятото без тенджера с таратор в хладилника?
Любопитно е, че рецептата за таратор, която всеки българин и насън да бутнеш, ще изрецитира, невинаги е била такава.
В старите рецепти киселото мляко липсва. В миналото някъде са правили таратора с вода и оцет вместо с мляко, и са го наричали жътварски. Другаде пък са му слагали хляб или маруля. В речника на Найден Геров думата таратор е обяснена като „студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет”.
Киселото мляко се появява в средата на ХХ век. Първата известна рецепта за познатия ни таратор е публикувана в „Книга за домакинята“ от 1956 г.
Началото на историята на тази студена супа ни връща някъде в Средновековието. Пътешественици, минали през земите ни през XVI-XVII век го споменават, макар и не точно с това име.
Думата таратор е персийска, поради което историците смятат, че и самото ястие е пренесено по нашите земи от Персия, като по пътя и още повече с времето е претърпяло известни промени и развитие. В Иран и днес се приготвя подобна студена супа от кисело мляко, краставици, чесън и черен пипер, но вместо копър ѝ слагат пресен джоджен, а понякога добавят също орехи и стафиди.
Предлагаме ви 6 варианта на тази култова студена супа, с които да разнообразите лятното меню.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...