Бирени мезета0
84748

Благодарение на натуралните си съставки, при умерена консумация, бирата може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм, тъй като съдържа голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото надвиша дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови).

Изследване на български учени потвърждава, че произвежданото у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти и съдържа ключови антиоксидантни съединения, като пролин (от 130 до 570 мкгр/л – в зависимост от вида и технологиите на производство) и глутатион (от 0,1 до 1 мкмол/л – според технологията на пивопроизводството и вида дрожди).

Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна.
Глутатионът е малък протеин, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители.

Коментари (0)

lillyj се регистрира в сайта.
lili8 се регистрира в сайта.
Nikolm513 се регистрира в сайта.
Изабел коментира рецептата Гъби с печени чушки и лук
Tedity се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: