Настъпи пролетта и дойде време да се хванем за зелено. А какво по-свежо от листните зеленчуци, които, макар че се намираха и през зимата, някак не ни привличаха толкова. Така че сега им е времето...
Рукулата
Може би малцина знаят, че рукулата е един от най-силните афродизиаци. Сякаш отскоро тя започна да се появява в менютата на майстор готвачите и по пазарите.
Рукулата е позната още от времето на римляните, а по време на Средновековието е забранена, защото се счита за силен афродизиак. Днес рукулата се използва в много ястия: салати, в съчетание с различни зеленчуци, върху пици и с паста, в супи и сосове.
Не е трудно да посадите и да отгледате рукулата. Колкото по-суха е почвата, толкова по-ароматни ще бъдат листата й. Семената може да се засеят от март до септември, но най-подходящият период е пролетта.
Рукулата се използва и с лечебна цел. Листата са богати на витамин С, има диуретични свойства и може да се консумира против кашлица и бронхит. Освен всички останали полезни свойства рукуклата помага за бързата психофизическа релаксация и е отлична за борба с пролетната умора, която обхваща почти всички след края на зимата.
Вече споменахме, че се използва широко в кулинарията, но е важно да внимавате с количеството. Тъй като има много силна миризма, е хубаво да не се прекалява с дозите, защото в противен случай тя ще погълне всички останали аромати.
Марулята
Марулите имат качеството да отварят апетита и да действат отводняващо. Те, подобно на рукулата, помагат при кашлица и бронхит, в същото време ободряват и успокояват. Когато купувате марули, листата трябва да са свежи и зелени, защото колкото по-наситен е зеленият цвят, толкова повече витамини и минерали съдържа.
Трудно е да се съхранява марулята, защото нейната свежест бързо изчезва. Можете да я запазите във фризер, но за не повече от два дни. За целта обаче тя трябва да е предварително измита и внимателно изсушена. Когато правите салата от марули, тя се овкусява непосредствено преди да се сервира. Марулите са богати на витамин А и С, калций и желязо.
Зелена салата
Зелената салата, която мнозина наричат къдрава маруля, е поредното пролетно удоволствие. Смята се, че тя е по-облагородената разновидност на марулята и е предпочитана в последно време, тъй като листата й са по-крехки. Тя съдържа същите лечебни свойства като марулята. Сега, когато по пазарите могат да се намерят всички разновидности на тези листни зеленчуци, не трябва да пропускаме възможността и да се запасим с поредната доза витамини. Зелената салата също има богата история, но като цяло се смята, че тя е започва да се използва доста по-късно от предшественичката си с прави листа.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...