Да си похапнем лъвски от пая


0
58713

Според мнозина, паят съществува толкова отдавна, че в кулинарния свят вече е известно всичко, на което е способен и не може да ни изненада с нищо. Но ако все паят пак беше нещо толкова банално и безинтересно, нима щеше да присъства в рисунки от стените в гробницата на Рамзес Велики? Защото историята на това издържало изпитанията на времето ястие може да се проследи чак до Древен Египет. „Фараонският пай” най-често представлявал тесто за хляб, в което пекарите поставяли ядки, мед и плодове. 

Смята се, че
гърците наследяват технологията за приготвянето на пайове от египтяните. Въпреки това те дават своя принос за развитието на ястието, като създават първото подобие на специално тесто за пай. Римляните, както често се случва в историята, се възползват от гръцките кулинарни достижения и скоро пайовете с месо стават обичайна гледка на патрицианската трапеза. Чрез римските пътища рецептата плъзва из цяла Европа, вследствие на което днес всяка страна се гордее с някаква национална разновидност на пай.

Паят и средновековният пир 
През 14. век критерият за оценяване на един добър банкет се премества от поднасяните ястия към предлаганите от домакина развлечения. Готвачите все повече започват да се стремят към мащабни и оригинални изненади, които да оставят гостите без дъх от възхищение. И отново паят идва на помощ.
По времето на френския крал Чарлз V например главният готвач на бургундския херцог приготвя колосален пай – от него се носи музика, изпълнявана от 28 души, които свирят вътре в кулинарния шедьовър. Под звуците на оркестъра за огромно учудване на гостите от пая дори излиза момиче.
През 15. век върху пайовете често поставят различни предварително сготвени птици, като яребици, лебеди и дори чапли, които служат не само като украса, но и като своеобразен етикет за съдържанието на ястието.
През 1626 г. в стремежа си към оригиналност, готвачите стигат още по-далече, когато на банкета, устроен от бъкингамския херцог по случай сватбата на английския крал Чарлз I с кралица Хенриета Мария сервират пред кралската двойка огромен пай, от който излиза 40-сантиметрово момче в миниатюрни бойни доспехи.

Несъмнено
паят си е извоювал заслужено внимание и многобройни почитатели по целия свят. Опитате ли веднъж това сладко изкушение, със сигурност няма да останете разочаровани и ще се вдъхновите за още много кулинарни експерименти.

Pinterest
Коментари (0)



Rada Momchilova се регистрира в сайта.
Vasileta Simeonova публикува рецептата Тортата на баба
Ангелина Георгиева се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Окрошка с шунка и репички
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта