Боровинков пай

С хрупкава коричка, която се топи в устата и великолепен плодов вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 06.02.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно (+ за поръсване)
1 щипка сол
125 г краве масло (студено)
3 с. л. захар

за плънката:
500 г боровинки (замразени)
3 с. л. царевично нишесте
1/4 ч. л. канела
кората от 1 лимон
140 г захар
1 яйце (за намазване)

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Боровинков пай
Брашното, солта, захарта и маслото се смилат в блендер, до получаването на трохи.
2
Боровинков пай 2
Сипват се и 2–3 с. л. студена вода – за спойка. Разбива се отново, докато се получи тесто, което се разделя на две части, една по-малка – за украса, и по-голяма – за основата. Тестото се оставя за 30 минути в хладилник.
3
Боровинков пай 3
Боровинките се смесват със захарта, настърганата лимонова кора, канелата и нишестето.
4
Боровинков пай 4
Тестото за основата се разточва върху набрашнен плот.
5
Боровинков пай 5
Поставя се в керамична форма за тарт, така че да покрива и стените, а стърчащите краища се изрязват.
6
Боровинков пай 6
Боровинките се изсипват върху тестото и се заравняват.
7
Боровинков пай 7
Останалото тесто се разточва, от него се изрязват ленти, които се подреждат върху боровинките като решетка и се намазват с разбито яйце.
8
Боровинков пай 8
Паят се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Подобни рецепти:
Коментари (19)
19.
Изпрати
лично съобщение

17.05.2020
Паят е страхотен, аз го направих с боровинки, ябълки и ягоди. Единствено следващият път ще сложа по-малко захар, доста сладък стана :)
18.
Изпрати
лично съобщение

21.07.2018
Направих пая с пълнозърнесто брашно, пресни боровинки и с 20гр по-малко захар. Стана превъзходен !
17.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2018
Страхотен пай,!
16.
Изпрати
лично съобщение

30.03.2017
Аз не сложих лимонова кора, така че е от нещо друго ;)
15.
Изпрати
лично съобщение

30.03.2017
Мариела, горчивият вкус може да се дължи на лимоновата кора, която нагарча, когато се стърже от бялата част на кората или когато кората просто е по-горчива. Заради отделилата се течност, следващият път може да сложиш повече нишесте.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: