Лакомство или пакост


0
88411

Открай време месецът след есенното равноденствие е обозначавал края на топлото и хубаво време и началото на периода, в който земеделската работа вече е приключила, реколтата е прибрана и природата полека започва да се унася в поредния си зимен сън. Прави се равносметка на постигнатото през активния сезон и започва подготовка за зимата, част от която включва и пищни ритуали за прогонване силите на мрака, които в отделните страни по света се провеждат под различна форма – като бирени фестивали, празници с танци и песни, фолклорни панаири или маскаради.

Дълго преди отвъд океана да започнат да честват Деня на Вси светии,
у нас в дните около най-големия ни есенен празник – Димитровден – се е провеждало традиционно прогонване на лошите духове посредством страшни одежди и заплашителни танци. Изработвали са се специални фенери от едри репи или кратуни, в които се поставяли тлеещи въглени. Така с дим, светлина и силни думи домът се е прочиствал от тъмните страни на битието.

С течение на времето, тези мистични обичаи
в голяма степен вече са се превърнали по-скоро в атракция за участниците в тях и най-вече в забавление за децата. Така в деня на Хелоуин, на преден план излизат приятните емоции за малки и големи, както и вълнението от това, да успееш да издълбаеш най-хубавия тиквен фенер или да проявиш творчество, като направиш страшна маска и й вдъхнеш живот със светлина...

Важно условие за успех при изработването на тиквен фенер
е изборът на подходяща тиква. Тя трябва да е достатъчно едра, за да направим впечатление, и не много голяма, за да може да се обработва. Идеалният размер е колкото футболна топка, с тегло между 5 и 7 килограма. Тиквите с надлъжни вдлъбнатини са по-атрактивни, но гладките пък са по-лесни за издълбаване. Облите и овални форми предполагат по-стандартни изображения, а продълговатите и извити като гъдулки – по-закачливи, страховити или причудливи. Препоръчително е, тиквата да е добре узряла, за да се реже възможно най-добре. Необходимо условие е да имате под ръка подходящ и добре наточен кухненски нож и удобна здрава лъжица.

Дизайн – в името на изкуството
Обикновено се обработва само едната страна на тиквата. Стандартният тиквен фенер изобразява страховито лице – очи, нос и уста – които се изрязват с остри линии така, че светлината да се процежда мистериозно през тях. Нищо не ви ограничава обаче да направите усмихнато или учудено лице или пък някакво друго изображение – важно е да се забавлявате и крайният резултат да ви харесва.

Дори и да не прогоните злите духове, със сигурност ще сте се отървали от скуката и ще сте повишили градуса на доброто настроение. Така, че ако сте решили да добавите в календара още един повод за празнуване – възползвайте се от нашите оригинални идеи, с които да направите предстоящия Хелоуин още по-вкусен.

 

Pinterest
Коментари (0)Stoyanka Kichukova коментира рецептата Макарони на фурна
Stoyanka Kichukova се регистрира в сайта.
SuperMag коментира рецептата Чаена лимонада
SuperMag коментира рецептата Портокалова лимонада
SuperMag коментира рецептата Джинджифилова лимонада
SuperMag коментира рецептата Лимонада с джинджифил и мед
SuperMag коментира рецептата Лимонада с диня
SuperMag коментира рецептата Домашно лимончело
SuperMag коментира рецептата Ягодова напитка
Деница се регистрира в сайта.
Ivan Vasilev се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта