Малини – хапвайте с удоволствие!



0
69094

Малините са поредната “бомба” от витамини, която ни предлага лятото. Срещат се по пазарите през първите летни дни и с тяхна помощ могат да се приготвят ароматни торти, освежаващи напитки, а за всеки с мисъл за зимата те се превръщат в подходящ материал за сладко или мармалад.
Тези малки червени лакомства са сред най-желаните плодове за мнозина, защото с тяхна помощ можете да постигнете невероятни кулинарни успехи, както и да утолите жаждата си с наистина полезна и освежаваща напитка.
Малините са здравословна храна, защото са богати на витамин C, съдържат киселина, която предпазва организма от ракови заболявания и служат за понижаване на кръвната захар при диабет. Те са богати и на фибри – половин до един килограм малини на ден може да осигури двадесет до тридесет грама фибри. Затова винаги, когато имате възможност, хапвайте с удоволствие.

За зимата
Малините се появяват по пазарите в началото на лятото. Можете да ги консумирате направо, без никакви допълнителни добавки, или да ги гарнирате със сметана или разбит на сняг белтък. Малините също така са подходящи за сладка и компоти. За да си направите сладко, са ви необходими малко повече от 1 кг захар, 1 кг малини и лимонтузу. Всичко се вари, докато кашата, която се получи се сгъсти.
Все пак по-удачният вариант е да се направи мармалад от малини – така семките ще се отстранят и няма да хрускат. Трябва обаче да имате предвид, че в семките се съдържа голямо количество цинк, който според някои становища действа като афродизиак. За приготвянето на мармалад от малини ви трябва около 1 кг здрави, добре узрели плодове, които се смачкват на каша. Кашата се прецежда, за да се отстранят семките, и се слага в тава. Добавят се около 500–600 г захар и се вари първоначално на умерен, а след това на слаб огън, като се разбърква непрекъснато. Малините имат и по-нетрадиционно приложение – например за ароматизиране на вино и ракия.

От опит
Когато купувате, изберете закръглени, напълно червени малини (жълти или пурпурни, ако това е цвета на сорта), чийто плод да е цял и да не се раздробява. Неузрелите плодове, ако са откъснати вече няма да узреят. Когато са узрели, малините се берат много по-лесно и стават по-тъмночервени. 1 чаша малини е около 130 г, и има средно около 64 калории. Малините са много меки, нараняват се лесно, трудни са за съхраняване, трябва да се ядат бързо и затова е добре да ги берете сами.
Не купувайте големи количества, тъй като те бързо омекват и мухлясват на стайна температура, а в хладилник могат да се съхранят не повече от два дни. Лесно могат да се замразяват, като ги измивате и поставяте в торбичка, която запечатвате така, че да не остане въздух в нея. Не измивайте плода, докато не сте готови да го изядете. Измиването ги прави по-податливи към разваляне.
Малините са по-нетрайни от боровинките и ягодите, затова по-бързо ги поставете в хладилника. Температури между 3 и 8 градуса са най-добри за съхранение на малини, но внимавайте да не замръзнат.

Листата на малините също са много полезни. Те са богати на танини, чието действие е добре познато още на древните народи, които с тяхна помощ се лекували от стомашни неразположения.

Сокът от малини тонизира, прочиства организма и отводнява. Той действа леко отпускащо и освежаващо. Понижава температурата, предизвикана от различни инфекции. Ако имате възпалено гърло, можете да си направите гаргара със запарка от малинови листа. Компресите с тази отвара ще ви помогнат, ако очите ви са възпалени.
Сок от малини пък може да използвате като тоник за лице, който ще възвърне сияйния тен на кожата ви.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: