Малините са поредната “бомба” от витамини, която ни предлага лятото. Срещат се по пазарите през първите летни дни и с тяхна помощ могат да се приготвят ароматни торти, освежаващи напитки, а за всеки с мисъл за зимата те се превръщат в подходящ материал за сладко или мармалад.
Тези малки червени лакомства са сред най-желаните плодове за мнозина, защото с тяхна помощ можете да постигнете невероятни кулинарни успехи, както и да утолите жаждата си с наистина полезна и освежаваща напитка.
Малините са здравословна храна, защото са богати на витамин C, съдържат киселина, която предпазва организма от ракови заболявания и служат за понижаване на кръвната захар при диабет. Те са богати и на фибри – половин до един килограм малини на ден може да осигури двадесет до тридесет грама фибри. Затова винаги, когато имате възможност, хапвайте с удоволствие.
За зимата
Малините се появяват по пазарите в началото на лятото. Можете да ги консумирате направо, без никакви допълнителни добавки, или да ги гарнирате със сметана или разбит на сняг белтък. Малините също така са подходящи за сладка и компоти. За да си направите сладко, са ви необходими малко повече от 1 кг захар, 1 кг малини и лимонтузу. Всичко се вари, докато кашата, която се получи се сгъсти.
Все пак по-удачният вариант е да се направи мармалад от малини – така семките ще се отстранят и няма да хрускат. Трябва обаче да имате предвид, че в семките се съдържа голямо количество цинк, който според някои становища действа като афродизиак. За приготвянето на мармалад от малини ви трябва около 1 кг здрави, добре узрели плодове, които се смачкват на каша. Кашата се прецежда, за да се отстранят семките, и се слага в тава. Добавят се около 500–600 г захар и се вари първоначално на умерен, а след това на слаб огън, като се разбърква непрекъснато. Малините имат и по-нетрадиционно приложение – например за ароматизиране на вино и ракия.
От опит
Когато купувате, изберете закръглени, напълно червени малини (жълти или пурпурни, ако това е цвета на сорта), чийто плод да е цял и да не се раздробява. Неузрелите плодове, ако са откъснати вече няма да узреят. Когато са узрели, малините се берат много по-лесно и стават по-тъмночервени. 1 чаша малини е около 130 г, и има средно около 64 калории. Малините са много меки, нараняват се лесно, трудни са за съхраняване, трябва да се ядат бързо и затова е добре да ги берете сами.
Не купувайте големи количества, тъй като те бързо омекват и мухлясват на стайна температура, а в хладилник могат да се съхранят не повече от два дни. Лесно могат да се замразяват, като ги измивате и поставяте в торбичка, която запечатвате така, че да не остане въздух в нея. Не измивайте плода, докато не сте готови да го изядете. Измиването ги прави по-податливи към разваляне.
Малините са по-нетрайни от боровинките и ягодите, затова по-бързо ги поставете в хладилника. Температури между 3 и 8 градуса са най-добри за съхранение на малини, но внимавайте да не замръзнат.
Листата на малините също са много полезни. Те са богати на танини, чието действие е добре познато още на древните народи, които с тяхна помощ се лекували от стомашни неразположения.
Сокът от малини тонизира, прочиства организма и отводнява. Той действа леко отпускащо и освежаващо. Понижава температурата, предизвикана от различни инфекции. Ако имате възпалено гърло, можете да си направите гаргара със запарка от малинови листа. Компресите с тази отвара ще ви помогнат, ако очите ви са възпалени.
Сок от малини пък може да използвате като тоник за лице, който ще възвърне сияйния тен на кожата ви.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...