Масленото дърво



0
75285

Произхожда от Централна и Южна Америка и Мексико. В миналото индианците са го наричали „маслено дърво“. Жените на вождовете на маите са го използвали за разкрасяване, а ацтеките го считали за силен афродизиак.

Авокадото е плодът на вечнозеленото дърво Persea Americana, като едно дърво ражда от 500 до 2000 плода. Достига височина от 20 м и има широки листа и малки цветчета. Съществуват над 400 вида диви и култивирани сорта. Плодът е с крушовидна форма, отвън е с тъмнозелен до кафяв на цвят, с гладка или грапава повърхност, а отвътре е светлозелен. Средно теглото му варира от 250 до 600 г.

Отвътре има голяма кафява костилка, която не е годна за консумация, но пък се радва на друго любопитно приложение – някъде в средата на 16 век испанските завоеватели откриват, че костилката на авокадото съдържа течност, наподобяваща мляко, която при досег с въздуха се оцветява в червеникаво. Испанците започват да я използват като мастило, защото се изтрива трудно. И до ден днешен се пазят документи, написани с мастило от авокадо.

Полезно и практично
• Когато купувате авокадо, избирайте плодове без петна, които са твърди при натиск.
• Ако купите неузряло авокадо може да го оставите да узрее за няколко дни, като го съхранявате при температура от 10 градуса, в хартиен плик или завито във вестник.
• За да не потъмнее авокадото, го напръскайте с лимонов сок.
• Може лесно и удобно да разрежете плода в желаната от вас форма със специален нож за авокадо – наличен в свежо зелено.

• Ако искате да поднесете салатата по нестандартен и оригинален начин използвайте кората на авокадото – просто издълбайте вътрешността на всяка половинка и я напълнете с желаното предястие или салата. Или пък сервирайте различни видове предястия в подходящи купички.


• Често оприличават авокадото на продукт, който няма силно изразен вкус и аромат. Не е подходящо за продължителна топлинна обработка, защото вкусът му се променя и започва да горчи, но пък в сурово състояние страхотно се вписва в различни салати, защото поема от вкусовете на останалите продукти.
• Освен в салати, с голям успех авокадото се използва и в различни сосове и дори десерти. Подходящо е и за пици или сандвичи, а също и като предястие под формата на различни дипове и разядки, които може да приготвите буквално за минути, с малка доза кулинарна фантазия и подходящия блендер или пасатор.

Авокадото е много полезно и безспорно предпочитано от мнозина в ежедневното меню. Съдържа големи количества полиненаситени мастни киселини. В 100 г авокадо се съдържат около 220 калории. Едно от предимствата му е, че тонизира нервната система и влияе благоприятно върху психиката. Това се дължи на съдържанието на метионин в него, който ни помага да поддържаме добър тонус, да изглеждаме млади, да бъдем бодри и креативни. Достатъчно основателни причини, сутрешната ни закуска да включва свежо авокадо, приготвено и подправено по наш вкус, върху любимата препечена в тостер филийка.

Маслото от авокадо лесно попива и освежава кожата. Има приятен орехов мирис и е богато на витамини А, Е и Д, на калий, калций, фосфор, желязо.

Коментари (0)

130 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: