На трапезата за Гергьовден



1
4720

Агнешкото е на почит

У нас най-често може да си купите агнешка плешка, която да се обезкости и да се направи на руло, да се изпече на грил или на шишчета. Особено вкусна е, когато се задуши или от нея се приготви ястие със сос. Месото на агнешкия бут е без мазнини и има нежен вкус. Това е най-доброто парче за печено. Става фантастично на грил, когато е нарязано на стекове или на малки парчета за шишчета. Превъзходно е също и приготвено във фурна. Агнешките котлети са с много сочно и крехко месо – идеално за кратко печене или за приготвяне на грил.

Характерните за българския вкус подправки за добре приготвено агнешко, са джоджен, девесил, черен пипер, чубрица, а в случаите, когато агнешкото е с грах или спанак – и копър. За Средиземноморския регион предпочитани са мащерка, розмарин, босилек, чесън, а за близкоизточната кухня – бахар, дафинов лист, смлян кориандър, кимион, чесън, индийско орехче, куркума, джинджифил.

За перфектен кулинарен резултат:
 

  • При избора на месо обърнете внимание на цвета, който трябва да е бледорозов при съвсем младите животни и по-тъмночервен при по-старите.
  • Ако агнешкото месо няма да се готви непосредствено след закупуването му, се увива с алуминиево фолио и се съхранява в най-студената част на хладилника, за не повече от 3 дни. Периодът на престой във фризера е до 8 месеца.
  • Най-бедни на мазнини и богати на белтъчини са котлетите от приребрената част на агнето.
  • За почитателите на по-мазничкото са подходящи месото между агнешките ребърца.
  • Месото може да се маринова в мляко, оцет, червено или бяло вино.
  • При печене на цяло агне, плешка или бутче, е препоръчително, месото да се натрие добре от всички страни с краве масло и сол, а в някои региони от страната добавят и червен пипер. По-дебелите части се шпиковат и също се овкусяват. По желание в сместа за овкусяване може да се добавят ситно нарязан чесън и пресен розмарин.
  • Подходяща гарнитура към печеното са пресни картофи.

Салатата е свежа

Гергьовден се свързва с настъпването на пролетта и възраждането на природата. Затова на трапезата е хубаво салатата да е зелена. Подберете рецепта по ваш вкус и можете да я обогатите с цедено кисело мляко или овче сирене, което можете предварително да мариновате в зехтинът, риганът, сол и стрит на паста чесън. Всички продукти се разбъркват в подходящ буркан и се добавя нарязаното на кубчета сирене. Хубаво е да се остави да се мариновапоне една нощ, за да се овкуси добре.

Как да замесим празнична питка?

  • В обредните хлябове и погачи за специални ритуали се добавят допълнителни продукти, като мляко, захар, яйца и мазнини.
  • Към пресятото брашно в кладенчето се добавя маята, която е предварително разтворена, солта и другите продукти, участващи в рецептурата.    
  • Тестото, което се замесва, е топло и със средна твърдост. Може да се замеси директно или първо с мая и после основно тесто, в което се добавят допълнителните продукти.
  • Меси се, докато стане гладко, и се оставя да втасва.
  • При тестото с мая важно условие е всички продукти да са със стайна температура.
  • Помислете как да я украсите подобаващо за празника.

Какво е празник без десерт?

Десертът също трябва да е добре подбран – торта с плодове според сезона или любим сладкиш за цялото семейство, който се приготвя само по поводи. Добра идея е да включите в десерт, ако ви останат козунаци от Великден.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: