От детството до зрелостта и отглеждането на потомството – той присъства неизменно на трапезата ни. Добавен в сандвич или на резенчета, поднесени направо върху дървената дъска, саламът овкусява дните ни и често ни навява вкусни спомени за домашен уют – кухнята на баба, сандвичите от мама, мезето на татко...
Произходът на тази толкова често употребявана дума
– салам на български, salami на английски, salame на италиански език – идва от латинската дума sal, която означава сол. Днес обикновено свързваме салама с мляно свинско месо с подправки, напълнено в черво.
Легендата разказва,
че някога, далеч в миналото – около 700 година пр. Хр. – саламът се появил като храна в малко рибарско селище в Кипър, наречено Саламис. Заради подправките в него, които удължават трайността му, постепенно саламът се превърнал в основна храна за десетки хиляди хора, които спасявал от гладна смърт – предимно по време на войни и кризи.
Названието на популярния днес по цял свят месен деликатес
се среща за първи път на английски език през 1852 година, в произведението „Пътуване до Исландия“, в което с израза „Бял хляб и салам!“ авторката на творбата, Ида Пфайфър, дава простичко определение на подходящ вариант за вкусно похапване на дълъг път. Днес това ни звучи съвсем естествено, но когато тя го пише, въображението на читателите е предизвикано. Завинаги.
През 1937 година списание Time and Tide отбелязва:
„Всеки носи кошница с храна за деня – червено вино, франзели, салам и домати“. Това е едно ранните свидетелства за зараждащата се мода на пикниците, на които традиционно похапваме и салам.
Опитайте различните вкусове
на Шпеков, Заралийски и Деликатесен салам Аз ям! и се насладете на сладкото усещане за дълго очаквано завръщане – към корените, към дома и истинското.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...