Откъде идва вкусната дума салам?


0
4932

От детството до зрелостта и отглеждането на потомството – той присъства неизменно на трапезата ни. Добавен в сандвич или на резенчета, поднесени направо върху дървената дъска, саламът овкусява дните ни и често ни навява вкусни спомени за домашен уют – кухнята на баба, сандвичите от мама, мезето на татко...

Произходът на тази толкова често употребявана дума
– салам на български, salami на английски, salame на италиански език – идва от латинската дума sal, която означава сол. Днес обикновено свързваме салама с мляно свинско месо с подправки, напълнено в черво.

Легендата разказва,
че някога, далеч в миналото – около 700 година пр. Хр. – саламът се появил като храна в малко рибарско селище в Кипър, наречено Саламис. Заради подправките в него, които удължават трайността му, постепенно саламът се превърнал в основна храна за десетки хиляди хора, които спасявал от гладна смърт – предимно по време на войни и кризи.

Названието на популярния днес по цял свят месен деликатес
се среща за първи път на английски език през 1852 година, в произведението „Пътуване до Исландия“, в което с израза „Бял хляб и салам!“ авторката на творбата, Ида Пфайфър, дава простичко определение на подходящ вариант за вкусно похапване на дълъг път. Днес това ни звучи съвсем естествено, но когато тя го пише, въображението на читателите е предизвикано. Завинаги.

През 1937 година списание Time and Tide отбелязва:
„Всеки носи кошница с храна за деня – червено вино, франзели, салам и домати“. Това е едно ранните свидетелства за зараждащата се мода на пикниците, на които традиционно похапваме и салам.

Опитайте различните вкусове
на Шпеков, Заралийски и Деликатесен салам Аз ям! и се насладете на сладкото усещане за дълго очаквано завръщане – към корените, към дома и истинското.

Pinterest
Коментари (0)



199 ДУШИ ОНЛАЙН
Анна коментира рецептата Фритата с гъби и праз
Николай Цветков се регистрира в сайта.
Masa Mara се регистрира в сайта.
Sonya Yankova се регистрира в сайта.
Bubbollynna се регистрира в сайта.
Gospodin Slavov се регистрира в сайта.
Биска Стайко коментира рецептата Кейк с ананас и кокос
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта