Пет любопитни факта за сандвича



0
11599

Всички похапваме сандвичи, а светът толкова ги обича, че дори отбелязва Световен ден на сандвича. Те могат да са така изкусителни и разнообразни, че няма причина, да не честваме техния празник по всяко време на годината. Отпразнувайте го и вие, като приготвите любимите си сандвичи и ги споделите с близки и приятели.

И за да бъде не само вкусно, но и интересно, и забавно – предлагаме да ги гарнирате с пет любопитни факта за тези симпатични и практични представители на модерната кулинария.

Сандвичът е наречен
на името на Джон Монтагю – четвърти граф на Сандвич – малко градче в Югоизточна Англия. Той бил запален по хазарта и се случвало да не става от масата с часове. Това принудило неговия иконом да му носи храна, докато графът играе. За да не губи излишно време и да не прекъсва любимото занимание на графа, икономът просто сложил парче изпечено месо и малко свежи зеленчуци между две парчета хляб – именно така се родила идеята за сандвича.

Готвачи от Иран се опитали да направят най-дългия сандвич в света
и да отбележат нов Гинес рекорд. Но хората не издържали на изкушението и започнали да ядат от сандвича, преди да са измерили дължината му. Така начинанието се провалило.

През 2003 година един белгиец откраднал диаманти
на стойност 100 милиона долара от строго охраняван сейф. Той се справил с огромното предизвикателство да отключи хранилището, което било защитено с безброй сензори и детектори. Разкрили го, само защото забравил полуизядения си сандвич в близост до мястото на престъплението.

Само за ден
американците изяждат повече от 300 милиона сандвича. 

Най-скъпият сандвич,
продаван някога, носел изображение на Светата Дева, което се появило чудодейно при препичането му на тостер. През 2004 година той бил продаден за рекордните 28 000 долара.

Пригответе сандвичи с продуктите на Аз ям!
Насладете се на вкусните превъплъщения на Шпеков, Заралийски или Деликатесен салам Аз ям! и изненадайте всички у дома с лесни и интересни идеи за семейното меню.

 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: