У нас черешата е позната още от Античността, заради непосредственото влияние на гръцката и римската култура по българските земи. Но в българската история около този сладък плод витае героичен и романтичен ореол заради черешовото топче от Априлското въстание.
Всяка година, в края на май и през юни, сочните и сладки червени плодове ни зареждат с прохлада и оптимизъм. Те са първият сигурен знак, че пролетта е отлетяла и идва ред на горещото лято. По неписано правило, особено предпочитание към любимия плод на лятото проявяват най-вече децата, птиците и влюбените.
Сега е точното време за кулинарни изяви на тема „череши“, където обикновено цари изобилие от десерти, но има запазено място и за експерименти с основни ястия с месо. Доказан кулинарен фаворит е любимото сладко от череши, което успешно пренася вкуса на летния плод и в студените зимни дни, когато можем да му се насладим в комбинация с различни кремове или пък палачинки и пържени филийки.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...