В Индокитай са я отглеждали още преди 3 хиляди години. В Европа са я пренесли гърците и римляните, като по това време краставицата е ценена както заради превъзходните й вкусови качества, така и заради целебните й свойства. Била е използвана за лечение при възпаления, повишена температура, при заболявания на белия дроб, бъбреците и кожни проблеми.
В България тя е незаменим участник в таратор,
в шопската или други салати, а и на зимната трапеза – обичайно под формата на стерилизирани корнишони.
Препоръчителна е във всяка диета,
тъй като основното й съдържание е от вода, с малки количества белтъчини, въглехидрати и фибри, а калориите са едва 10 в 100 г краставица. Макар и в не големи количества, краставицата съдържа витамини С, В 1, В2, РР и А, както и соли на калция, калия, магнезия и фосфора.
Повлиява положително при здравословни неразположения,
свързани със задържане на течности, защото действа като диуретик, подпомага храносмилането и съдейства за усвояването на мазнините и белтъчините. При хора, страдащи от гастрит с повишена киселинност, оказва благоприятно въздействие на стомаха.
Обикновено я съхраняваме в хладилника, но
всъщност краставиците не обичат студа и престоят в хладилника съкращава живота им с до 4 дни. Ако премръзнат, стават почти прозрачни отвътре и се разкашкват, т.е. със сигурност не са подходящи за замразяване. Идеалната температура за съхранението им е 8-15 градуса – така издържат около 2-3 седмици.
Свежият зеленчук има подмладяващо действие
върху кожата и поради тази причина, екстракт от краставица влиза в състава на много козметични продукти. В домашни условия е достатъчно да си направите маска на лицето от тънки резени краставица за около 20 минути, за да предизвикате свеж и ободрителен ефект на кожата си.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...