Свеж тонус в зелено


0
63043

В Индокитай са я отглеждали още преди 3 хиляди години. В Европа са я пренесли гърците и римляните, като по това време краставицата е ценена както заради превъзходните й вкусови качества, така и заради целебните й свойства. Била е използвана за лечение при възпаления, повишена температура, при заболявания на белия дроб, бъбреците и кожни проблеми.

В България тя е незаменим участник в таратор,
в шопската или други салати, а и на зимната трапеза – обичайно под формата на стерилизирани корнишони.

Препоръчителна е във всяка диета,
тъй като основното й съдържание е от вода, с малки количества белтъчини, въглехидрати и фибри, а калориите са едва 10 в 100 г краставица. Макар и в не големи количества, краставицата съдържа витамини С, В 1, В2, РР и А, както и соли на калция, калия, магнезия и фосфора.


Повлиява положително при здравословни неразположения,
свързани със задържане на течности, защото действа като диуретик, подпомага храносмилането и съдейства за усвояването на мазнините и белтъчините. При хора, страдащи от гастрит с повишена киселинност, оказва благоприятно въздействие на стомаха.

Обикновено я съхраняваме в хладилника, но
всъщност краставиците не обичат студа и престоят в хладилника съкращава живота им с до 4 дни. Ако премръзнат, стават почти прозрачни отвътре и се разкашкват, т.е. със сигурност не са подходящи за замразяване. Идеалната температура за съхранението им е 8-15 градуса – така издържат около 2-3 седмици.


Свежият зеленчук има подмладяващо действие
върху кожата и поради тази причина, екстракт от краставица влиза в състава на много козметични продукти. В домашни условия е достатъчно да си направите маска на лицето от тънки резени краставица за около 20 минути, за да предизвикате свеж и ободрителен ефект на кожата си.

Pinterest
Коментари (0)



160 ДУШИ ОНЛАЙН
Биляна Спасова коментира рецептата Мусака
Биляна Спасова коментира рецептата Лесен кекс
Teodorina Tsankova коментира рецептата Дует „Гаспачо“
Teodorina Tsankova коментира рецептата Крем супа от спанак
Антоанета Ватова се регистрира в сайта.
iliyananedyalkov коментира рецептата Шоколадов тарт с малини
Tony Mihaylova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта