В цвят праскова


0
61959

Морски вълни се разбиват в брега, слънцето препича, а приятен ветрец разхлажда почернелите тела. Може би единственото, което дели този летен миг на плажа от съвършенството е една голяма сладка, сочна и уханна праскова...

Пазителка на доброто
В Япония вярват, че прасковата пази от зли сили. Разцъфналото прасковено дърво пък символизира възраждане, ново начало, красота, младост, чистота и съпружеска вярност.
За будистите прасковата е свещено дърво, а на Запад да подариш клонка от праскова, означава възхищение и преданост.
За християните това е плодът на спасението и присъства често в изображенията на Дева Мария и Младенеца.
В Китай прасковата от хиляди години се смята за дърво на безсмъртието. Тя е наричана предопределен от съдбата плод, символ на доброжелателност, богатство и дълъг живот.

Пътят на прасковата
Този толкова обичан летен плод произлиза от Китай, където е познат от около 5000 години. Оттам се разпространява в Сирия и Персия, а първата европейска страна, в която се появява, е Гърция.
В света се отглеждат приблизително 1 млн. тона, като основните производители са Китай, Италия, Гърция, Испания и Турция, а щатът Джорджия в САЩ се нарича „Щатът на прасковите“, заради голямото количество праскови, които виреят там.

Видове разни за рецепти разнообразни
Прасковите се делят главно по два показателя: вид на кожата (мъхеста или гладка) и цвят на полпата (жълта или бяла). Прасковите с гладка кожа, т. нар. нектарини, са със същите хранителни свойства. Показател за различните сортове е и как се отделя костилката – лесно или трудно. В България се отглежда и сорт праскови, които, макар и напълно узрели, са все още твърди – те са подходящи за компоти.
Освен сочна, ароматна, сладка и вкусна, прасковата е и полезна – богата е на витамини С, А, В1, В2, РР и минерални вещества (калий, желязо, калций, фосфор). В 100 г праскови се съдържат 28 калории.
Прасковите са едни от най-съблазнителните и примамващи плодове и същевременно най-обичани и консумирани в много европейски страни. Например през летните месеци в Италия на човек се падат приблизително по 11 кг изядени плодове. Прасковите са идеалната закуска – независимо дали сутрешна или следобедна. В кулинарията можете да ги използвате по най-различни начини – пълнени, сушени, карамелизирани, сиропирани, в топинги за торти, в плодови салати, фленове, мармалади, сиропи, коктейли, сангрия, сорбета и сладоледи.

Извън чинията
Прасковата е плод, който се използва много активно в козметиката. Дори крем за лице с аромат на праскова може да донесе лятно настроение и през най-студената зима. Освен кремове от нея се приготвят освежаващи маски, хидратиращи продукти, душгелове и сапуни. Сокът от праскова премахва петна по кожата и е отличен тонизиращ тоник. Намачкана на пюре праскова е полезна за суха и чувствителна кожа.

Фактите говорят:
• Прасковата притежава висока хранителна стойност и енергийност.
• Стимулира секрецията на стомашни сокове.
• Действа отводняващо и има благотворно влияние върху червата и бъбреците.
• Семената, които се намират в костилката на прасковата, са отровни и следователно много опасни.

Pinterest
Коментари (0)



vangeliq се регистрира в сайта.
Таня Пенкова се регистрира в сайта.
Лиляна Спасова се регистрира в сайта.
Надя Михнева коментира рецептата Доматени кюфтета
Mimi Petrova се регистрира в сайта.
Любослава Петкова се регистрира в сайта.
gld се регистрира в сайта.
Валентина Илиева коментира рецептата Торта „Опера“
Анна коментира рецептата Щрудел с ябълки и круши
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта