Виенският шницел – австрийската класика, която покори света0
1651

Това е едно от най-популярните ястия в австрийската кухня, което спокойно можем да наречем гастрономически символ на страната, заедно с тортата Сахер, печения свински джолан и ябълковия щрудел. Известният деликатес привлича вниманието на кулинарните ентусиасти от цял свят със своя вкус и хрупкава текстура. Ето кои са най-интересните факти, свързани с произхода му, начина на приготвяне и консумацията му.

Какво представлява виенският шницел?

Оригиналният виенски шницел е паниран, от телешко месо и при пърженето плува в мазнина. Шницелът може да се приготвя и от свинско, но коректното наименование в този случай не е виенски шницел, а шницел по виенски. Решението за различните имена е взето в Германия и Австрия и се спазва, за да не се заблуждават гостите в ресторантите. Името ясно показва какво има в чинията – телешко или много по-евтиното свинско.

Кога се появява?

Шницелът тръгва от Константинопол, минава през Венеция и Милано, за да стане перлата на виенската кулинарна корона.

Името виенски шницел се появява едва след 1850 година в Австрия. Откриваме го в австрийски готварски книги, публикувани в началото на 19 век. Преди това ястието се е наричало просто паниран шницел. Австрийците познават технологията на панирането още от 18 век. Панират карантия, телешки мозък, зеленчуци.

Приготвяне и сервиране

Както вече споменахме, виенският шницел се приготвя от тънко нарязано телешко месо, което се изтънява с чукче за месо. Шницелите не се подправят с много подправки, за да изпъква вкусът на месото. Най-често се добавя само сол и черен пипер. След това месото се панира в брашно, разбито яйце и галета. Пържи се в голямо количество олио до златистокафяв цвят. Сервира се веднага със сок от лимон, картофи по австрийски и мариновани краставички.

Кога се консумира

В Австрия виенският шницел се консумира през цялата година и може да се открие в ресторантите и гостилниците на всеки ъгъл. Обичат го както местните, така и туристите. Традиционно се сервира за обяд или вечеря. Може да се открие и във вид на сандвич.

И накрая

Независимо дали ще го опитате в традиционен австрийски ресторант или ще си го приготвите у дома, виенският шницел винаги е отличен избор за ценителите на добрата храна. Предлагаме ви и една изпитана рецепта, която да имате подръка в случай, че решите да го приготвите сами.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: