Това е едно от най-популярните ястия в австрийската кухня, което спокойно можем да наречем гастрономически символ на страната, заедно с тортата Сахер, печения свински джолан и ябълковия щрудел. Известният деликатес привлича вниманието на кулинарните ентусиасти от цял свят със своя вкус и хрупкава текстура. Ето кои са най-интересните факти, свързани с произхода му, начина на приготвяне и консумацията му.
Какво представлява виенският шницел?
Оригиналният виенски шницел е паниран, от телешко месо и при пърженето плува в мазнина. Шницелът може да се приготвя и от свинско, но коректното наименование в този случай не е виенски шницел, а шницел по виенски. Решението за различните имена е взето в Германия и Австрия и се спазва, за да не се заблуждават гостите в ресторантите. Името ясно показва какво има в чинията – телешко или много по-евтиното свинско.
Кога се появява?
Шницелът тръгва от Константинопол, минава през Венеция и Милано, за да стане перлата на виенската кулинарна корона.
Името виенски шницел се появява едва след 1850 година в Австрия. Откриваме го в австрийски готварски книги, публикувани в началото на 19 век. Преди това ястието се е наричало просто паниран шницел. Австрийците познават технологията на панирането още от 18 век. Панират карантия, телешки мозък, зеленчуци.
Приготвяне и сервиране
Както вече споменахме, виенският шницел се приготвя от тънко нарязано телешко месо, което се изтънява с чукче за месо. Шницелите не се подправят с много подправки, за да изпъква вкусът на месото. Най-често се добавя само сол и черен пипер. След това месото се панира в брашно, разбито яйце и галета. Пържи се в голямо количество олио до златистокафяв цвят. Сервира се веднага със сок от лимон, картофи по австрийски и мариновани краставички.
Кога се консумира
В Австрия виенският шницел се консумира през цялата година и може да се открие в ресторантите и гостилниците на всеки ъгъл. Обичат го както местните, така и туристите. Традиционно се сервира за обяд или вечеря. Може да се открие и във вид на сандвич.
И накрая
Независимо дали ще го опитате в традиционен австрийски ресторант или ще си го приготвите у дома, виенският шницел винаги е отличен избор за ценителите на добрата храна. Предлагаме ви и една изпитана рецепта, която да имате подръка в случай, че решите да го приготвите сами.
Според Международната диабетна федерация по света около 537 милиона души страдат от диабет. През юни...
Всяка година, наближат ли пости, започваме да даваме идеи за по-интересни рецепти на всички вас,...
Канелата е една от най-често използваните подправки през цялата година, но най-вече през студените месеци....
Знаете, че обичаме да надникваме в кухните на известните личности, водени най-вече от кулинарно любопитство. Поредната...
С уникалното си присъствие в кулинарното шоу Hell's Kitchen, успешна верига ресторанти и завидно състояние...