

На пръв поглед отговорът изглежда лесен, защото повечето от нас имат известен опит с добавянето на алкохол в прочутия винен кебап или в приготвянето на „пияни“ пържоли, а някои дори са се пробвали да фламбират ястия пред очите на възторжените си гости.
Ако решите да готвите с алкохол, добре е да знаете някои полезни съвети от кулинарната практика:
• Напитките имат аромат и той не трябва да се „бие“ с този на храната. Обикновено алкохолът се изпарява по време на термична обработка и какво количество от него ще остане в ястието, зависи от начина и продължителността на готвене.
• Забравете за клишето „вино за готвене“, което не се отличава с кой знае какви качества. Колкото по-ароматно е виното, с което готвите, толкова по-вкусно ще бъде ястието.
• За по-мек аромат добавете виното в началото на готвенето.
• За по-ясно изразен аромат на виното намалете количеството му, като го загреете в открит съд (една чаша вино се редуцира до половин чаша за 5 минути). Прибавете и разбъркайте редуцираното вино към ястието в самия край на готвенето.
• Запържете месото, преди да прибавите виното. Добавете вино в тигана с мазнината от пърженото месо за да приготвите бърз сос.
• Виното трябва да се добавя преди млякото, сметаната, яйцата, за да се избегне пресичане.
Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...