Човечеството ги познава от хилядолетия – твърди се, че са били много популярни сред древните римляни.
Почти сигурно е, че са тръгнали от Азия и минавайки през Балканите са стигнали и до Централна Европа.
Обикновено ги съхраняваме в хладилник,
но всъщност краставиците не обичат студа и престоят в хладилника съкращава живота им с до 4 дни. Ако премръзнат, стават почти прозрачни отвътре и се разкашкват, т.е. със сигурност не са подходящи за замразяване. Идеалната температура за съхранението им е 8-15 градуса – така издържат около 2-3 седмици.
Повечето от полезните вещества на краставиците
се намират в тяхната кора, но ако все пак решите да я отстраните, може да го направите най-бързо и лесно с удобна белачка.
А за да бъде студената лятна супа с краставици
не само вкусна, но и ефектна – добавете неочакван и атрактивен елемент, като за целта използвате специален уред.
Свежите краставици са твърди и хрупкави,
което позволява да дадете воля на въображението си, като ги нарежете в най-разнообразни форми – на кръгчета, на тънки ленти или пък на кубчета – и по този начин да превърнете любимата лятна салата с краставици в истинско произведение на изкуството. Винаги подправяйте салатата непосредствено преди да я сервирате, защото заради солта, краставиците отделят допълнително количество вода.
За още по-богат вкус – на финала добавете любимите ви току-що наситнени пресни зелени подправки.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...