Защо пари копривата?
По стеблото и долната страна на листата има малки косъмчета. За копривата това е защитен механизъм и въпреки това 50 вида пеперуди се хранят с нея. За този, който я докосне усещането е болезнено, а освен това се появяват мехури и силен сърбеж. Това е така, защото краят на косъмчетата е много твърд и накъсан, и се чупи когато проникне в кожата. В тялото влиза течност, съдържаща мравчена киселина и именно тя предизвиква неприятните последствия по кожата.
Етимология
Името на копривата (nettle на английски, netel на холандски) произхожда от думата noedl (needle), която означава игла. И нищо чудно, тъй като най-вероятно кръстникът й е имал предвид острата болка от опарването, което наподобява убождане. Други пък свързват наименованието с факта, че това е растението, което в миналото служело за конец още преди появата на лена, главно сред германските и скандинавските народи. Нишките на копривата са подобни на тези на лена и конопа и се използвали със същото предназначение – тъчели се дрехи, като се започне от най-фините материи и се стигне до най-грубите, като брезента, въжетата и зеблото.
В кухнята
Връхчетата на коприва са добре познати в кулинарията. Някои готвачи изхвърлят първата вода, в която са се варили, за да се отърват от парещите съединения, докато други я оставят и готвят направо. Разбира се, може да се използват и листата, но колкото по-прясна е копривата, толкова по-вкусна и полезна е тя.
Ако желаете, можете да я съхраните за зимата. За целта копривата се измива и се слага върху кърпа в проветриво помещение. Не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, защото пожълтява. Също така е важно пластът да не е много дебел, за да не мухляса. Когато се изсуши, се стрива на брашно и се използва като подправка в различни ястия. Може и да не я стривате, а когато решите, че ще готвите ястие с коприва, да я накиснете предварително във вода и щом листата се отпуснат, да я сготвите с ориз например.
От прясната коприва можете да направите супа, каша, пюре, кюфтета. Да я използвате за ризото или за лазаня.
С медицинска цел
В медицината копривата също има широко приложение поради факта, че действа кръвоспиращо, диуретично и антианемично. Листата на растението съдържат дъбилни вещества, витамини C, K и Е, желязо, калций, фосфати и минерали, а корените му – също дъбилни вещества и нишесте. Като народен лек се използва за лечението на артрити и при сенна хрема.
За финал
Някога, някъде се е вярвало, че всеки който в четвъртъка преди Великден яде коприва, няма да остане без пари. Наближава моментът да проверим дали това наистина е така!
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...