Желязната лейди0
71399

Защо пари копривата? 
По стеблото и долната страна на листата има малки косъмчета. За копривата това е защитен механизъм и въпреки това 50 вида пеперуди се хранят с нея. За този, който я докосне усещането е болезнено, а освен това се появяват мехури и силен сърбеж. Това е така, защото краят на косъмчетата е много твърд и накъсан, и се чупи когато проникне в кожата. В тялото влиза течност, съдържаща мравчена киселина и  именно тя предизвиква неприятните последствия по кожата.

Етимология
Името на копривата (nettle на английски, netel на холандски) произхожда от думата noedl (needle), която означава игла. И нищо чудно, тъй като най-вероятно кръстникът й е имал предвид острата болка от опарването, което наподобява убождане. Други пък свързват наименованието с факта, че това е растението, което в миналото служело за конец още преди появата на лена, главно сред германските и скандинавските народи. Нишките на копривата са подобни на тези на лена и конопа и се използвали със същото предназначение – тъчели се дрехи, като се започне от най-фините материи и се стигне до най-грубите, като брезента, въжетата и зеблото.  

В кухнята
Връхчетата на коприва са добре познати в кулинарията. Някои готвачи изхвърлят първата вода, в която са се варили, за да се отърват от парещите съединения, докато други я оставят и готвят направо. Разбира се, може да се използват и листата, но колкото по-прясна е копривата, толкова по-вкусна и полезна е тя.

Ако желаете, можете да я съхраните за зимата. За целта копривата се измива и се слага върху кърпа в проветриво помещение. Не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, защото пожълтява. Също така е важно пластът да не е много дебел, за да не мухляса. Когато се изсуши, се стрива на брашно и се използва като подправка в различни ястия. Може и да не я стривате, а когато решите, че ще готвите ястие с коприва, да я накиснете предварително във вода и щом листата се отпуснат, да я сготвите с ориз например.

От прясната коприва можете да направите супа, каша, пюре, кюфтета. Да я използвате за ризото или за лазаня.

С медицинска цел
В медицината копривата също има широко приложение поради факта, че действа кръвоспиращо, диуретично и антианемично. Листата на растението съдържат дъбилни вещества, витамини C, K и Е, желязо, калций, фосфати и минерали, а корените му – също дъбилни вещества и нишесте. Като народен лек се използва за лечението на артрити и при сенна хрема.

За финал
Някога, някъде се е вярвало, че всеки който в четвъртъка преди Великден яде коприва, няма да остане без пари. Наближава моментът да проверим дали това наистина е така!

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: