Великите кулинарни истории

Телешко „Уелингтън“
Телешко „Уелингтън“
10.12.2025
Изкушението на херцог Уелсли Някои историци още спорят за величието и гениалността на Уелингтън като пълководец. Не това е нашата цел, а просто да потърсим връзката му с едно от най-прекрасните ястия от телешко бонфиле в тесто. Чувате ли вече оръдията и препускането на кавалерията? А прочутата... Разбери как
0
3
Крем супа „Вишисоаз“
Крем супа „Вишисоаз“
03.12.2025
На опашка за супа Макар и с френско наименование, тази супа става известна не в предполагаемата си родина, а в Ню Йорк в началото на 20. век. Тя е творение на небезизвестния Луи Диа, който освен изтъкнат готвач е бил и... Разбери как
0
16919
Карпачо
Карпачо
14.11.2025
Вкусна италианска афера В нея главни действащи лица са високопоставена дама, находчив готвач и прочут художник. Срещаме го навсякъде – в менютата на ресторантите, в кулинарните книги, в мрежата... Какво обаче... Разбери как
0
31380
Торта „Захер“ („Сахер“)
Торта „Захер“ („Сахер“)
10.11.2025
Тортата на тортите „Хранителните навици се изменят с времето и ние търсим възможности да направим нашата торта по-добре усвояема. Ще се съдим“. Така отговорили наследниците на Франц Захер на обвиненията на... Разбери как
0
42482
Бьоф Строганов
Бьоф Строганов
04.11.2025
Графът и прочутият специалитет Класическата руска кухня се ражда в края на 19. век и хармонично съчетава националните и европейските традиции. Най-типичен пример за това е „Бьоф Строганов“ – блюдо, измислено... Разбери как
0
35407
Спагети „Карбонара“
Спагети „Карбонара“
18.10.2025
Въглищарските спагети Заплетена история. Отвсякъде. И всичко това заради едни на пръв поглед обикновени спагети със сос. Но пък сред най-вкусните и известните! Ето защо си струва да дръпнем влакното и да разплетем... Разбери как
0
49753
Тарт „Татен“
Тарт „Татен“
11.10.2025
Една вкусна грешка Официално сладкишът е известен като La tarte des demoiselles Tatin – „Сладкишът на госпожиците Татен“, но всички го наричат галено „Тарт Татен“. Традицията повелява да се приготви първата неделя... Разбери как
0
35730
Пиле ала кинг
Пиле ала кинг
05.10.2025
Истината за „Пиле ала кинг“ В нашата кухня има само една „царска” рецепта – прочутата царска туршия. В сърцето на кулинарна Европа – а именно Франция и Италия, такива имена на ястия не са рядкост. Това... Разбери как
0
22448
Круши „Хубавата Елена“
Круши „Хубавата Елена“
27.09.2025
За най-прекрасната измежду жените Ех, тази хубава Елена! Неземната ѝ красота в крайна сметка става причина за Троянската война, а впоследствие вдъхновява много поети, художници, музиканти и, както виждаме, готвачи.... Разбери как
0
30312
Хюнкар беенди
Хюнкар беенди
20.09.2025
Насладата на султана Една от легендите за hünkar begendi твърди, че освен буквалния превод „насладата на султана”, шедьовърът на малоазийската кухня би могъл да се нарича и „насладата на нейно величество”. Но... Разбери как
0
51562


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: