Едва ли някога сте се замисляли, какво всъщност означава дижонска горчица?
В кулинарното изкуство наименованието дижонска е символ на традиционната френска горчица, произхождаща от град Дижон – столица на Бургундия – регион във Франция.
Имало едно време дижонска горчица
![]() |
![]() |
Още от Средновековието градът Дижон е център за производство на горчица, а исторически данни сочат, че първата разновидност на горчицата е била използвана от крал Филип още през далечната 1336 г. Истинска популярност обаче горчицата придобива през 1856 г., когато Jean Naigeon от Дижон заменя обичайната съставка (оцет) с кисел сок от неузряло грозде.
До ден днешен традиционната дижонска рецепта се отличава със съдържание на синапени зърна като основна съставка.
Еликсир на здравето
![]() |
![]() |
Обикновено горчицата бива асоциирана с подправка за хотдог или барбекю, като се пропускат уникалните лечебни свойства на синапеното семе, от което тя се произвежда.
Интересен факт е, че синапеното семе, което е основна съставка на традиционната горчица, принадлежи към семейството на броколите и зелето и притежава богата гама от здравословни свойства. То е богат източник на минерали като калций, магнезий, фосфор и калий. Наред с това е отличен източник на диетични фибри, фолиева киселина, витамин А и селен. Голямото количество здравословни фитонутриенти, наречени глюкозинолати, които синапеното семе съдържа са безценен съюзник в борбата срещу различни ракови заболявания.
Синапът, от който се прави горчицата
• въздейства положително при диабет и детоксикация на организма;
• оказва терапевтичен ефект върху нервната система и здравия сън;
• подпомага доброто сърдечно здраве;
• помага за поддържане на здрава кожа и коса;
• понижава холестерола и е много полезен за жени по време на менопауза.
Горчица Bornier – 200 години френска традиция
![]() |
![]() |
Един от традиционните френски кулинарни символи – дижонската горчица – се продава в цял свят под марката Борние. Още от основаването си през 1816 г. до наши дни (вече 200 години), френската компания Борние продължава да използва традиционните техники за производство на горчица. Горчицата се приготвя изцяло от естествени съставки, не съдържа консерванти и е 100% натурален продукт.
Да, ние обичаме вкусната и добре приготвена храна. Това е всичко, което имаме да ви...
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...
„Черешките” в прясно състояние се използват дори за украса на десерти — някои от сортовете...