Оризът (Oryza) е основната храна за 2/5 от населението на Земята. Разпределено средностатистически, на глава от глобалното народонаселение, на всеки жител на планетата, годишно се падат по 85 кг. Зърната на ориза се отличават с високата си хранителност: съдържат 75–85% въглехидрати и 5–10% протеини. Тези две съставки са с много висока усвояемост от организма на човека — около 96%. Ето защо храненето с ориз се приема за много ефективно. Освен това оризовото брашно не съдържа глутен, което го прави подходящо за консумиране от хора, които имат непоносимост към този протеин. Идеално е за кексове, кремове, дори и хлябове в комбинация с друг тип брашна.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...