7 любопитни факта за хамбургерите

13.06.2023
0
765

Любими на милиони хора по света, хамбургерите са една от най-популярните храни. Явно комбинацията от хлебче, месо, сос и добавки е толкова вкусна, че лесно се превръща в универсална. И въпреки, че ги хапваме всеки ден, има любопитни факти, които едва ли всички знаем.

1.История: Смята се, че хамбургерите са измислени в Германия, по-точно в град Хамбург през 19-ти век. Там мляно говеждо се оформяло по специален начин, като стек, който се слагал между две филийки хляб, за да се получи т.нар. „хамбургер стек“.

2. Ролята на САЩ: Хамбургерът, чийто германски произход е вън от съмнение, сигурно би живял в дълбока анонимност, ако американски моряци не го бяха опитали на пристанището в Хамбург и ако след това не бяха разказали на нюйоркските готвачи как се прави това чудо на модерния fast food.

3.Бързо хранене и Макдоналдс: През 20-ти век хамбургерите стават символ на бързото хранене. През 1948 г. братята Дик и Мак Макдоналд откриват ресторант, който предлага хамбургери и друга храна. Това е началото на веригата Макдоналдс, която днес е една от най-големите за бързо хранене в света.

4.Разнообразие: Днес има безброй варианти на хамбургерите. Освен класическия с говеждо месо, има пилешки, рибни или зеленчукови хамбургери, с различни видове сосове и добавки. Също така, съществуват много типове хлебчета - от обикновено до пълнозърнесто или безглутеново.

5.Национален ден на хамбургера: В САЩ на 28-ми юли се отбелязва Националният ден на хамбургера. Хората се събират, за да се насладят на различни видове хамбургери.

6.Хамбургерите по света: Те са популярни в цял свят и се предлагат в различни варианти, които отразяват кулинарната култура на различните страни. Например в Япония се предлагат хамбургери с риба или соев сос, а в Индия се правят варианти с пикантни подправки или зеленчуци.

7.Популярност: Хамбургерите са толкова популярни, че милиони от тях се консумират всеки ден по света. Те могат да са част от менюто както на заведенията за бързо хранене, така на изисканите ресторанти.Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: