Освен вкусно и забавно, времето, прекарано в кухнята може да се превърне и в изключително полезно занимание за децата, разкривайки им чудния свят на домашно приготвената храна и помагайки им да се хранят по-здравословно, да растат здрави и да придобиват нови умения.
Готвенето изгражда у децата ценни навици
и възпитава в тях чувство за отговорност и уважение към собствения им труд, както и към усилията, които полагат техните родители за това, на масата да има винаги вкусна и полезна домашно приготвена храна, вместо купени набързо пица или сандвич. Децата постепенно опознават отделните продукти и се научават, сами да подбират храната си, знаейки, кое е полезно за тях и кое не. Едновременно с това се чувстват важни и щастливи от факта, че могат да бъдат полезни, като поемат част от отговорностите на възрастните – да отмерят нужното количество вода, да измият и да почистят зеленчуците или плодовете, да смесят съставките за любимия кекс, да подредят красиво и навреме масата за семейния обяд.
В забързаното ни ежедневие,
днес децата масово консумират основно бързо приготвени храни. Затова и темата за здравословното хранене в училище и в детската градина не престава да бъде актуална и да намира най-различни проявления, като например грижливо подбрана колекция от любими детски рецепти, поднесени по пъстър, весел и забавен начин, под формата на симпатична кулинарна книжка със заглавие „Мама, баба и аз“, подготвена и изработена от самите деца и събрала техните любими домашни рецепти.
В търсене на креативен и интересен подход
за запознаване на децата с ползите и насладата от истинската храна – от правилния подбор на точните и качествени продукти, през добре подредената маса и ефектно поднесените порции – спонтанно, на една родителска среща се ражда идеята за създаване на кулинарна книжка, която да включва любими семейни рецепти, издържали проверката на времето, приготвяни и съхранявани поколения наред от баби и майки, чийто неповторим вкус събужда у децата приятното чувство за домашен уют и грижа.
С активното участие на всички ученици от ІІ-ри „а“ клас в ОУ „Елин Пелин“ в град Бургас,
при събирането на най-подходящите рецепти и изработването на корицата, по инициатива и с помощта на тяхната класна ръководителка г-жа Люцканова и със съдействие от страна на родителите по отношение на графичното оформление, книжката „Мама, баба и аз“ бързо става факт – за радост на своите създатели и читатели.
Водещите Лора и Стоян с благодарност получиха като подарък екземпляр от книжката „Мама, баба и аз“ и не закъсняха да върнат жеста на малките кулинари, като им подариха книжка с рецепти, приготвени от деца за деца „Днес готвя аз“ от кулинарната съкровищница на Бон Апети.
Като всяка една национална кухня, така и нашенската
„разчита“ на свои специфични продукти и подправки, и въпреки че страната ни не е голяма като площ, в отделните райони се готви различно. Кулинарната книжка „Мама, баба и аз“ включва рецепти от целия регион на Странджа планина, някои – вдъхновени от кухнята на Ориента (баница с локум, баклава, реване), както и много солени изкушения с млечни продукти, зеленчуци, месо и риба.
Чаша чешмяна вода с кафето в заведение е въпрос на гостоприемство в Европа. У нас...
Много е приятно да се правят летните селекции с вина. Не защото не обичаме зимните...
Да видим Кейт Мидълтън в кухнята, улисана в приготвянето на сладки печива, е събитие, което...
Пълнените гъби са перфектно предястие за гости. Хем са лесни за приготвяне, хем можем да развихрим фантазията...
Толкова сме свикнали морковите да са оранжеви на цвят, че почти не бихме могли да...