Деца в кухнята

08.03.2017
0
107342

 

Освен вкусно и забавно, времето, прекарано в кухнята може да се превърне и в изключително полезно занимание за децата, разкривайки им чудния свят на домашно приготвената храна и помагайки им да се хранят по-здравословно, да растат здрави и да придобиват нови умения.

 

 

 

Готвенето изгражда у децата ценни навици
и възпитава в тях чувство за отговорност и уважение към собствения им труд, както и към усилията, които полагат техните родители за това, на масата да има винаги вкусна и полезна домашно приготвена храна, вместо купени набързо пица или сандвич. Децата постепенно опознават отделните продукти и се научават, сами да подбират храната си, знаейки, кое е полезно за тях и кое не. Едновременно с това се чувстват важни и щастливи от факта, че могат да бъдат полезни, като поемат част от отговорностите на възрастните – да отмерят нужното количество вода, да измият и да почистят зеленчуците или плодовете, да смесят съставките за любимия кекс, да подредят красиво и навреме масата за семейния обяд.

В забързаното ни ежедневие,
днес децата масово консумират основно бързо приготвени храни. Затова и темата за здравословното хранене в училище и в детската градина не престава да бъде актуална и да намира най-различни проявления, като например грижливо подбрана колекция от любими детски рецепти, поднесени по пъстър, весел и забавен начин, под формата на симпатична кулинарна книжка със заглавие „Мама, баба и аз“, подготвена и изработена от самите деца и събрала техните любими домашни рецепти.

В търсене на креативен и интересен подход
за запознаване на децата с ползите и насладата от истинската храна – от правилния подбор на точните и качествени продукти, през добре подредената маса и ефектно поднесените порции – спонтанно, на една родителска среща се ражда идеята за създаване на кулинарна книжка, която да включва любими семейни рецепти, издържали проверката на времето, приготвяни и съхранявани поколения наред от баби и майки, чийто неповторим вкус събужда у децата приятното чувство за домашен уют и грижа.

С активното участие на всички ученици от ІІ-ри „а“ клас в ОУ „Елин Пелин“ в град Бургас,
при събирането на най-подходящите рецепти и изработването на корицата, по инициатива и с помощта на тяхната класна ръководителка г-жа Люцканова и със съдействие от страна на родителите по отношение на графичното оформление, книжката „Мама, баба и аз“ бързо става факт – за радост на своите създатели и читатели.


Водещите Лора и Стоян с благодарност получиха като подарък екземпляр от книжката „Мама, баба и аз“ и не закъсняха да върнат жеста на малките кулинари, като им подариха книжка с рецепти, приготвени от деца за деца „Днес готвя аз“ от кулинарната съкровищница на Бон Апети.

Като всяка една национална кухня, така и нашенската
„разчита“ на свои специфични продукти и подправки, и въпреки че страната ни не е голяма като площ, в отделните райони се готви различно. Кулинарната книжка „Мама, баба и аз“ включва рецепти от целия регион на Странджа планина, някои – вдъхновени от кухнята на Ориента (баница с локум, баклава, реване), както и много солени изкушения с млечни продукти, зеленчуци, месо и риба.Коментари (0)

Lora Terziyska-Kiryakova се регистрира в сайта.
Лозинка Иванова се регистрира в сайта.
Lora Terziyska-Kiryakova се регистрира в сайта.
Mihaela Ivanova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: