Фастингът – помага ли гладуването по схемата 16:8?

02.01.2024
0
3803

Гладуването е все по-популярен начин не само да се отървете от нежеланите килограми, но и средство за пречистване на червата. Един от нашумелите напоследък методи за поддържане на килограми и грижа за здравето е т.нар. фастинг или периодично гладуване. Принципите му са прости, а ползите – големи.

Има много начини на гладуване, но може би най-популярният е 16:8, може би защото е лек и сравнително гъвкав. А добрата новина е, че освен загуба на тегло, тази „диета“ е полезна за здравето като цяло.

Как се прави периодичното гладуване?

Най-просто казано, разделяте деня на две части – 16 часа гладуване и 8 часа хранене. Вие решавате дали да правите фастинга един ден седмично, няколко дни в седмицата или пък напълно да промените хранителните си навици, като то стане начин на живот.

Предпочитаният период за хранене е от 9 сутринта до 5 следобед, но всеки може да го промени според своите предпочитания.

Важни съвети

  • По време на 8-часовия период на хранене може да ядете каквото искате, но специалистите препоръчват все пак да наблегнете върху по-здравословни ястия.
  • По време на 16-часовия период на гладуване не трябва да приемате нищо, което съдържа калории, но е важно да пиете много вода.
  • Периодичното гладуване предполага избор на по-качествена храна, затова добре би било да се наблегнете на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и източници на протеини.
  • Трябва също така да избягвате преработени храни като чипсове, подсладени напитки и сладкиши, което ще доведе до подобряване на хранителните ви навици като цяло.

Ще свалите ли килограми?

Отговорът е да – това е и една от основните цели на периодичното гладуване. Приемът на по-малко  калории по естествен начин води до заветната цел. Освен това периодичното гладуване може да помогне и за контрол на кръвната захар и кръвното налягане.

За какво да внимавате?

  • Има обаче нещо, за което всички трябва да внимават. Ако по време на 8-часовия хранителен прозорец приемате повече храна от обикновено, може и да качите килограми.
  • Ако имате ниски нива на кръвна захар и ниско кръвно налягане, трябва да внимавате с този вид гладуване.
  • Освен това фастингът може да причини умора, чувство на глад и слабост.

 

Снимка: Instagram / nutritionistdieticiancameliamКоментари (0)

106 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: