Следим с интерес новините от света на кулинарията, в това число и класациите, които отдават заслуженото на най-успелите в бранша.
Класацията „La Liste“ например включва 1000 ресторанта от цял свят и изготвя списъка си въз основа на рецензии от международната преса и гастрономически гидове.
Тази година за шести път носител на титлата „Най-добър готвач“ е французинът Ги Савоа, собственик на едноименния ресторант на брега на Сена в Париж. Прочутият френски шеф готвач не пропусна да сподели радостта си от този факт в профила си в Instagarm.
„Току-що чух новини, които ме зарадваха“, написа той по повод признанието за него и ресторанта му. „Какво удоволствие е да видя възнаграждението за професията, която прегърнах преди повече от 50 години“.
Готвачът благодари на всички от екипа, които са били плътно до него всеки ден в това приключение, на доставчиците, които му поверяват най-добрите продукти и на клиентите, без които нищо не би било възможно.
„Да се харесам на всички не е моя цел. Искам да съм уникален“, споделя пред АФП 69-годишният готвач, цитиран от БТА.
„Лакомията ми е първична. Нямам желание да бъда интелектуалец. Или готвя вкусно, или не.“
Ги Савоа нарушава всички академични правила. Тази есен той предлага дивия заек със сладко вино. Савоа призовава клиентите да не се присъединяват към модата на напитките, които не съдържат алкохол. „Изнасяме вино и спиртни напитки на стойност 14 млрд. евро. Това е свързано с туризма. Хората, които ядат и пият френски продукти при нас, искат да го направят отново. Това им носи емоции. Виното е като пейзаж, който не може да бъде преместен.“
Хладен сок от гъби и кресон предхожда шампанското. Предястията започват с брюкселско зеле – една от най-малко обичаните храни. Спанакът е любимият зеленчук на Ги Савоа – сготвен за секунди, подчертаващ вкуса на ястия като хайвер, омар с моркови или зеленчуков уелингтън с трюфел. „Харесвам смачканото брюкселско зеле и тъмнозеления спанак“, казва Савоа. Той се осмелява да предлага продукти, които биха могли да причинят травматичи преживявания, ако не са приготвени добре.
„Аз съм безкомпромисен“, казва за себе си Савоа. Това се отнася както за вкусове, така и за промотиране на изкуството да се живее „по френски образец“ и ръководенето на служители.
Снимка: Instagram / guysavoy
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...