Най-старата торта

12.12.2021
3
123622

Две са най-прочутите торти, с които Австрия се слави по света. Едната, добила известност под името „Захер“ и другата – прочута още и като сладкиша с най-старата известна ни рецепта – тортата „Линцер“. Традиционно се приготвя за Коледа и е неизменна част от швейцарската, немската, унгарската и австрийската кулинарна традиция.
Името на сладкарския вълшебник, който я е създал, ще остане завинаги в тайна. Единственото, което ни е известно със сигурност е, че във Виенската държавна библиотека има рецепта на сладкиша от 1696 г., която доскоро се смяташе за най-старата рецепта на тортата. През 2005 г. директорът на регионалния музей в Горна Австрия открива в архива на абатството Адмонт рецепта на тортата „Линцер“ от 1653 г.
Характерна за тортата „Линцер“ е решетката от тесто, която се поставя върху сладкиша, както и самото тесто, в което се добавят смлени бадеми. В кулинарията то е познато като линцер тесто или още маслено тесто (ронливо тесто). От него се приготвят и сладки, най-известните от които са т.нар. Меден линцер – като за тях към тестото се прибавя и мед.Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

25.03.2015
Веселина, рецепта за Линцерова торта можеш да намериш в сайта ни.
2.
Изпрати
лично съобщение

01.08.2014
а къде можем да видим рецептата?
1.
Изпрати
лично съобщение

18.07.2014
Страхотна е.

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: