Рулцата от раци се правят от сурими (от японски) – термин, означаващ рибен протеин във формата на гел, охладен или замразен. Или иначе казано, в тях няма нищо рачешко, а те са по-скоро рибен продукт – обикновено филе от бяла риба (в масовия случай риба треска или риба хек).
За пръв път приготвянето на сурими е започнало да се развива в области в Източна Азия преди 900 години. Рулцата от раци са на особена почит в Азия, където се приготвя по най-различни начини. Когато са обработени предварително, рулцата от раци могат да се консумират и директно от опаковката.
Отделните парчета са оцветени в червено и са с цилиндрична форма. Миризмата им е подобна на мириса на другите морски продукти, а вкусът им е специфичен. Често са използвани като по-евтин заместител на истинския рак в салати или други ястия. Обикновено съдържат по-малко холестерол от морския си кръстник, но поради начина им на приготвяне имат по-ниска хранителна стойност.
2. |
Изпрати
лично съобщение |
01.10.2015 От преди 900 години ...
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
24.08.2015 Ни риба, ни рак, но вкусно. Ех, тези японци ........
|
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...