Пицата на раздора

22.06.2017
0
104700

 

 

Как президентът на Исландия поиска забрана за пица „Хавай“ и предизвика международно недоволство...

 

 

 

Като президент на Исландия, Гудни Йоханесон всъщност има едно основно задължение
– да бъде спокоен, да не се откроява прекалено много и ако бъде разпознат, да помаха с ръка и да се усмихва любезно. Извън това не е необходимо да прави нищо повече, тъй като островната държава се развива добре, а подозрително голям брой от неговите сънародници (цели 97%) така или иначе го харесват и открито симпатизират на държавния глава. Но този февруари – още преди да е изминала и една година от встъпването му в длъжност – Йоханесон направи сериозен гаф, в основата на който стои една ... пица, но не каква да е, а такава с шунка и ананас.

Красивият тропически плод
е сред най-консумираните консервирани продукти в Европа. Благодарение на сладко-киселия си вкус, ананасът (пресен или консервиран) може да се използва в кулинарията еднакво добре както в сладки, така и в солени ястия, както и в комбинация с различни меса. Съдържа витамини А и С и близо 50 калории на 100 г от ядивната си част, която е приблизително 57% от цялата му маса.


При посещение в северноисландския град Акурейри,
исландският президент, който е историк по образование, търпеливо отговаря на въпроси на местни ученици, докато не му бива зададен въпросът, способен да раздели хората по целия свят, да прекрати връзки и да разруши приятелства, а именно – имат ли място плодовете върху пицата?

В отговор Йоханесон недвусмислено и категорично
отхвърля възможността за присъствие на парченца ананас върху неговата пица, като не спира дотук и обявява, че ако би могъл, би издал закон, който да забрани употребата на ананас за гарниране на пица за всички исландски граждани. Изказването на президента бързо се разпространява от медиите и скоро предизвиква оживени международни дискусии.

Впоследствие Гудни Йоханесон реагира на настъпилото объркване
с изявление на няколко езика, в което обяснява, че харесва ананас, но не и върху пица и че за щастие няма правомощията да създава закони, които да забраняват на хората, да гарнират пицата си с ананас, както и че се радва, че не притежава такава голяма власт, тъй като според него президентите не трябва да разполагат с неограничена власт и той лично не би желал да заема тази позиция, ако може да приема закони, забраняващи това, което не му харесва. А иначе по свой вкус – за гарниране на пица, исландският президент би препоръчал морски дарове.



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: