Подправката, която прави чая съвършен

27.01.2024
0
3373

Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си в търсене на най-добрия чай.

Тя прекарва три години в проучване и експериментиране с различни комбинации и методи за приготвяне и смесване на чай.

Резултатите от труда си Франкъл публикува в книгата „Steeped: The Chemistry of Tea“. В нея са разгледани над 100 химични съединения, които се съдържат в чая и има съвети как да си приготвим съвършената чаша чай.

Едно от откритията на преподавателката в колежа Bryn Mawr гласи, че ключът към перфектната чаша чай е щипка сол в него. Това е така, защото малкото количество сол, което дори можем да не усетим, прави чая по-малко горчив, тъй като натриевите йони „блокират рецепторите за горчиво в устата ни“, пише Fox News.

Всъщност този съвет можеше да остане незабелязан, ако Франкъл не беше предложила на британците, за които чаената церемония е вековна традиция, да променят начина, по който приготвят чая си. Отговорът им беше буря от възмущение.

Пред Associated Press тя обяснява, че се е надявала откритието ѝ да има голям отзвук, но и че не е подозирала, че ще се стигне и до намесата на дипломатите от посолството на САЩ във Великобритания.

"Искаме да успокоим народа на Обединеното кралство, че немислимата идея за добавяне на сол в британската национална напитка не е официална политика на САЩ. И никога няма да бъде", гласи публикация на американското посолство в Лондон. „Нека да покажем на света, че когато става дума за чай, сме единни, се казва още в шеговития пост на посолството. Публикацията завърша с уверението, че американското посолство ще продължи да приготвя чая си в микровълновата фурна.

Снимка: Instagram/sandrajeloКоментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: