Разтопи скуката!

28.01.2016
0
100939

Наричат го ястието на общуването, защото храненето от един съд обединява, предразполага към оживен и непосредствен разговор. Купонът с фондю е обречен на успех. Това ястие настройва за положителни емоции. Както е казал един швейцарски сатирик: „В страна, където хората ядат фондю, не може да има войни.” Фондюто е изключително вкусно ястие, което ще се запомни от вашите гости. Обикновеният обяд или вечеря се превръщат в особени, а гостите се отпускат под вълшебното въздействие на пламъка.

В превод от френски fondre означава разтопявам, което отлично описва това ястие във всички вариации. Фондюто е следващата степен след храненето около огъня, само дето пукащата и тлееща жар е заменена със синьото сияние на газеничето или пламъчето на свещта. Това е едно от малкото швейцарски национални ястия, което естествено има своята история.

Невероятното изобретение на швейцарските пастири
Предполага се, че е приготвено за първи път някъде към 18. век. През зимата в затрупаните със сняг домове алпийските пастири трябвало да се хранят с това, което имали подръка – предимно изсъхнал хляб и много, много твърдо сирене. За да разтопят вкаменения продукт, швейцарците измислили да го загряват на огън с малко вино. Около гърнето от тежка глина или котелчето от емайлиран чугун с горещото разтопено ястие се събирало цялото семейство, канили се приятели и роднини. Така се родило фондюто.

Принципът на готвене е прост
Съдът за фондю се натърква със скилидка чесън, налива се бяло вино, загрява се и се добавят настърганите сирена (по правило – два вида). Когато сирената се разтопят, се добавят няколко чаени лъжички брашно, размито с вино, за да се сгъсти, и подправки. Докато сместа къкри в средата на масата, всеки гост набожда на дълга вилица късче хляб и топва в разтопените сирена. Задължително се пие бяло вино, желателно е виното да е същото, което е използвано и във фондюто.

Подходящите сирена са:
• швейцарски – „Аппенцелер”, „Грюер”, „Ементал”
• холандски – „Гауда”, „Едам”
• английски – „Чедър” и „Честер”
• италиански – „Фонтина” и „Пармезан”
• други сортове зрели сирена с високо съдържание на мазнини

За по-интересен вкус може да се смесват различни сирена и да се добавят подправки по вкус, лимонов сок и зехтин.

Играта на вкусове продължава
Освен от сирене, днес фондюто вече има много варианти – от месо, от зеленчуци, шоколадово и дори сладоледово.

Правилата на играта
На масата трябва да присъстват минимум двама и максимум шест души. В противен случай няма да има къде да си оставите вилиците. Подгответе салфетки за гостите, тъй като фондюто може да капе, а късчетата хляб да изпадат от вилиците. За повечето видове фондю на масата сложете черен пипер.

Съдовете за фондю
Съдът за фондю представлява котелче върху крачета, достатъчно високи, за да може под него да се постави горелка или при по-евтините съдове – малка свещичка. Съществуват много съдове за фондю от разнообразни материали (желязо, керамика, глина) с различни видове нагреватели. Ако съдът не е емайлиран, преди първото използване трябва да се кипне смес от вода и мляко. Ако готвите фондю със сирене или с месо, съдът може да се намаже с разрязана наполовина скилидка чесън.Коментари (0)

134 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: