С деца на… маса

21.11.2016
0
118697

Ако мляскането, крясъците и прелитащите над чиниите пълни лъжици с храна не се вписват в представите ви за приятна семейна вечеря, значи е дошъл моментът, да научите децата на добри обноски на масата, защото това ще ви спести не само куп неловки моменти извън „прикритието“ на дома, но също така и ще улесни в голяма степен ежедневието на всички вкъщи.

 Забързаните делници невинаги ни позволяват, да се съберем всички около масата по едно и също време. Безспорно това са безценни моменти, в които децата и възрастните имат възможност да прекарат повече време заедно, да си поговорят, да се посмеят и да се отпуснат. За да могат обаче всички да се чувстват наистина добре, е необходимо ясно да се уточни, какво е позволено на масата и какво не.

Времето, отредено за семеен обяд или вечеря
спомага за сплотяване и сближаване на всички членове на семейството. Възпитаването на добри маниери и обноски на масата помага на децата, по естествен начин, да се ориентират в семейната среда и впоследствие да могат да организират самостоятелно и хармонично собственото си ежедневие. Препоръчително е, „обучението на маса“ да започне още от най-ранна детска възраст – в началото само с няколко, простички и малко на брой правила, с които децата да се съобразяват и които да спазват. Ако се въвеждат твърде много изисквания, това само ще затрудни и ще обърка малчуганите. Постоянното напомняне, повтаряне и натякване по-скоро би дало обратен ефект и бързо би демотивирало вашето дете, да постигне желания резултат.

И ако в началото, не винаги всичко се получава,
така както ви се иска – запазете спокойствие и проявете търпение. Имайте предвид, че както за родителите, така и за самите деца, това също е един доста натоварващ момент, изпълнен с нови предизвикателства. Затова щедро възнаграждавайте всеки успех на най-малките членове на семейството с ласкави похвали – това ще ги стимулира повече, отколкото постоянното недоволство от допуснатите грешки или от недостатъчните усилия, които полагат.

Не бързайте да се отчайвате още при първите несполуки,
а потърсете забавен начин, да обясните на децата, какво и как е редно да се случва на масата, по време на хранене. И нека изведнъж лъжицата да се превърне в малко камионче, което трябва да измине пътя от купичката със супа до детската уста без да разсипе дори и малка част от безценния си товар… Обявете „награда“ за този, който остави най-малко петна по покривката – нека той да определи, какъв да бъде десертът утре.

Дори и без да са усвоили много от уменията на възрастните,
още от най-ранна възраст малчуганите възприемат храненето като съвместен семеен ритуал и могат да разпознаят много от добрите обноски на масата, само като наблюдават околните, защото голяма част от поведението на най-малките (включително и на масата) се формира посредством примера, който получават от своите родители.

Според немски специалисти и експерти,
практиката е наложила няколко класически правила, които ще ви помогнат да се насладите изцяло на съвместните моменти на масата не само у дома, но и когато сте на гости у приятели или вечеряте в любимия ресторант.

Обмислете добре, кои от правилата за хранене
са наистина важни и след това преценето, дали възрастта на вашето дете му позволява, да ги спазва. Оптималната възраст за въвеждане на първите правила за поведение по време на хранене е моментът, в който детето започне да посещава детска градина. Като внимавате, да не ги претоварвате със задължения и отговорности бихте могли да изисквате и да очаквате от децата на тази възраст, да спазват следните порядки:
● да си измият ръцете преди и след хранене;
● да започнат да се хранят едва тогава, когато всички са седнали на масата;
● да останат на масата, докато всички останали се нахранят или да поискат разрешение, ако искат да станат от масата преди това;
● сред като приключи с хапването, всеки сам да отсервира своята чиния и прибори.

В предучилищна възраст правилата могат да бъдат допълнени и със следното:
● включете децата в подреждането на масата;
● научете ги сами да си служат с нож и вилица, като предвидливо се въоръжите с нечупливи купички, чинийки и прибори;
● обяснете на детето си, че мляскането е също толкова грозно и неприятно за околните, колкото и говоренето с пълна уста;
● предвидете поне един ден в седмицата, когато правилата да не са толкова строги и малчуганите могат да похапват с ръце любимите пържени картофки или парче пица.

Апетитни предложения, с които да изкушите малките лакомници ви очакват в секцията за детско хранене в сайта ни. 

Pinterest


Коментари (0)130 ДУШИ ОНЛАЙН
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта