С деца на… маса

21.11.2016
0
119868

Ако мляскането, крясъците и прелитащите над чиниите пълни лъжици с храна не се вписват в представите ви за приятна семейна вечеря, значи е дошъл моментът, да научите децата на добри обноски на масата, защото това ще ви спести не само куп неловки моменти извън „прикритието“ на дома, но също така и ще улесни в голяма степен ежедневието на всички вкъщи.

 Забързаните делници невинаги ни позволяват, да се съберем всички около масата по едно и също време. Безспорно това са безценни моменти, в които децата и възрастните имат възможност да прекарат повече време заедно, да си поговорят, да се посмеят и да се отпуснат. За да могат обаче всички да се чувстват наистина добре, е необходимо ясно да се уточни, какво е позволено на масата и какво не.

Времето, отредено за семеен обяд или вечеря
спомага за сплотяване и сближаване на всички членове на семейството. Възпитаването на добри маниери и обноски на масата помага на децата, по естествен начин, да се ориентират в семейната среда и впоследствие да могат да организират самостоятелно и хармонично собственото си ежедневие. Препоръчително е, „обучението на маса“ да започне още от най-ранна детска възраст – в началото само с няколко, простички и малко на брой правила, с които децата да се съобразяват и които да спазват. Ако се въвеждат твърде много изисквания, това само ще затрудни и ще обърка малчуганите. Постоянното напомняне, повтаряне и натякване по-скоро би дало обратен ефект и бързо би демотивирало вашето дете, да постигне желания резултат.

И ако в началото, не винаги всичко се получава,
така както ви се иска – запазете спокойствие и проявете търпение. Имайте предвид, че както за родителите, така и за самите деца, това също е един доста натоварващ момент, изпълнен с нови предизвикателства. Затова щедро възнаграждавайте всеки успех на най-малките членове на семейството с ласкави похвали – това ще ги стимулира повече, отколкото постоянното недоволство от допуснатите грешки или от недостатъчните усилия, които полагат.

Не бързайте да се отчайвате още при първите несполуки,
а потърсете забавен начин, да обясните на децата, какво и как е редно да се случва на масата, по време на хранене. И нека изведнъж лъжицата да се превърне в малко камионче, което трябва да измине пътя от купичката със супа до детската уста без да разсипе дори и малка част от безценния си товар… Обявете „награда“ за този, който остави най-малко петна по покривката – нека той да определи, какъв да бъде десертът утре.

Дори и без да са усвоили много от уменията на възрастните,
още от най-ранна възраст малчуганите възприемат храненето като съвместен семеен ритуал и могат да разпознаят много от добрите обноски на масата, само като наблюдават околните, защото голяма част от поведението на най-малките (включително и на масата) се формира посредством примера, който получават от своите родители.

Според немски специалисти и експерти,
практиката е наложила няколко класически правила, които ще ви помогнат да се насладите изцяло на съвместните моменти на масата не само у дома, но и когато сте на гости у приятели или вечеряте в любимия ресторант.

Обмислете добре, кои от правилата за хранене
са наистина важни и след това преценето, дали възрастта на вашето дете му позволява, да ги спазва. Оптималната възраст за въвеждане на първите правила за поведение по време на хранене е моментът, в който детето започне да посещава детска градина. Като внимавате, да не ги претоварвате със задължения и отговорности бихте могли да изисквате и да очаквате от децата на тази възраст, да спазват следните порядки:
● да си измият ръцете преди и след хранене;
● да започнат да се хранят едва тогава, когато всички са седнали на масата;
● да останат на масата, докато всички останали се нахранят или да поискат разрешение, ако искат да станат от масата преди това;
● сред като приключи с хапването, всеки сам да отсервира своята чиния и прибори.

В предучилищна възраст правилата могат да бъдат допълнени и със следното:
● включете децата в подреждането на масата;
● научете ги сами да си служат с нож и вилица, като предвидливо се въоръжите с нечупливи купички, чинийки и прибори;
● обяснете на детето си, че мляскането е също толкова грозно и неприятно за околните, колкото и говоренето с пълна уста;
● предвидете поне един ден в седмицата, когато правилата да не са толкова строги и малчуганите могат да похапват с ръце любимите пържени картофки или парче пица.

Апетитни предложения, с които да изкушите малките лакомници ви очакват в секцията за детско хранене в сайта ни. Коментари (0)

172 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: